Süt ve süt ürünleri güvenirliği, süt ve süt ürünleri kalitesi üzerine düzenlenen toplantıda konuşan Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, süt sanayisinin gelişimi açısından Kars'ın büyük önem taşıdığını söyledi.

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Metro Toptancı Market, Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle bölgenin en önemli yerel ürünlerinden biri olan Kars Kaşarını imal eden üreticilere, temel hijyen kuralları, iyi üretim teknikleri ve gıda güvenliği uygulamaları hakkında verilen eğitim çalışmasına katıldı.

Kars'ın önemli bir hayvancılık bölgesi olması ve ekonomisinin büyük ölçüde hayvancılığa dayanıyor olması ile üretilen hayvansal ürünlerinin ekonomik bir şekilde değerlendirilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Karaçanta, "Bu nedenle ilin kalkınmasında süt sanayisinde küçük ve orta ölçekli mandıraların önemli bir yeri var. Sayıları çok az olan modern süt sanayileri hariç tutulursa bölgede kaşar peyniri üretiminin büyük bir bölümü mandıra olarak adlandırılan ve mevsimlik olarak çalışan küçük işletmelerde gerçekleştirilmekte, bu küçük işletmeler iç ve dış talebi karşılamaktan oldukça da uzaktır. Bu işletmeler son zamanda büyük çoğunluğu modernize edilmiş Kars ilinde süt sanayisinin gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır." dedi.

Karaçanta, il merkezi ile Dikme, Kümbetli ve Boğatepe köylerinde bulunan mandıraların bu alanda önemli görevler üstlendiklerine vurgu yaptığı konuşmasında, "Yapılan çalışmalarda küçük ölçekli mandıra sahiplerinin yüzde 85,7 si süt ve süt ürünleri konusunda eğitim aldıkları tespit edilmiş. Bahar aylarında üretime başlayan mandıraların bölgede yaşayan mandıraların bölgede yaşayan yoğun rekabet nedeniyle üreticileri kendilerine bağlamak için Eylül-Ekim aylarında üretici ile bir araya gelerek bir sonraki dönem için çiğ süt fiyatlarını belirledikleri ve bu durumun Türkiye geneline göre bölgede daha düşük sevilerde seyretmesine neden olmuştur." ifadelerini kullandı.

Kars'ta, ıslah faaliyetlerinin yetersizliğinin yanı sıra gerek doğa koşulları gerekse düşük verimli yerli ırk hayvanları ile meraya bağlı yapılan hayvancılık doğumların genellikle ilkbahar aylarında olmasına süt ve süt ürünleri sanayisinin mevsimlik çalışmalarına ve kapasite kullanım oranlarının düşük olmasına neden olduğuna da atıfta bulunan Karaçanta son olarak, "Kars ilindeki süt fabrikalarının mandıralara göre daha düşük kar oranı ile çalıştıkları tespit edilmiş olup fabrikaların yıl boyunca faaliyet göstermeleri üretim masraflarının mandıralara göre daha yüksek olması ile açıklanmıştır. Üretim ölçeğinin büyütülmesinin önünde duran engellerin başında süt piyasasında istikrarsızlık finansman ve sermaye yetersizliğinin geldiği unutulmamalı bu çerçevede bölgeye yönelik destek ve teşviklere öncelik verilmelidir." şeklinde konuştu.