84. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF)’nın açılış töreninin ardından, yabancı ülkelerin bakan ve temsileriyle diplomatik temaslar başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da evsahibi olarak Bosna Hersek Dış Ticaret Bakanı Mirko Şaroviç, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Döwran Orazmyradov ve Midilli Belediye Başkanı Spryos Galinos’u ağırladı. İzmir’e ilk ziyareti olduğunu belirten Bakan Şaroviç, “Buraya ilk kez geldim ve çok etkilendim. Bu yıl bakanlık olarak geldiğimiz İzmir Enternasyonal Fuarı’na, gelecek yıldan itibaren güçlü bir katılım sergileyeceğiz.” dedi. Kocaoğlu ise duygularını, “Bosna’nın içimizdeki yeri çok ayrı.” sözleriyle özetledi.

‘BUNDAN SONRA İEF'NİN DAİMİ KATILIMCISI OLACAĞIZ’

Türkmenistan’ı temsilen katılan Oda Başkanı Orazmyradov, 84. İEF’nin ülkeleri için tarihi bir önem taşıdığını belirterek, “Bu ikinci katılımımız oluyor. Bundan sonra İzmir Fuarı’nın daimi katılımcısı olacağız. İzmir çok güzel bir şehir. Böylesine tarihi fuar için neden İzmir’in seçildiğini çok daha iyi anlıyorum.” şeklinde konuştu. Türkmenistan’ın Türkler için bir “atavatan” olduğunu söyleyen Kocaoğlu da, “İki ülke arasındaki sıcak dostluk ilişkilerinin, iş dünyası ve ekonomideki ortak çalışmayı ve sinerjiyi de arttıracağına inanıyorum. İzmir olarak bu sinerjide bizim de tuzumuz olursa ne mutlu bize.” dedi.

‘BARIŞI SAVUNMAK İÇİN ORTAK ÇABA GÖSTERMELİYİZ’

Başkan Kocaoğlu, Başkan Galinos’la da biraraya geldi. Galinos, “Sıcaklığınız ve konukseverliğiniz bizi çok mutlu etti. İzmir’de bulunmaktan çok mutluyuz. Burada karşılaştığımız bütün insanlar gerçekten çok sıcaktı. Arkadaşlarla birlikte tekrar tekrar gelmek istiyoruz ki ilişkilerimiz daha da güçlensin.” dedi. Galinos, Kocaoğlu’nu eylül ve ekim aylarında Midilli’ye davet etti. Kocaoğlu ise ziyaret sırasında şunları söyledi: “Her bakımdan birlikte olmamıza, paylaşmamıza, komşuluk ilişkilerini geliştirmemize gerçekten çok ihtiyacımız var. Çok sıkıntılı bir coğrafyadayız. Bu sıkıntıları birlikte, barışı savunmak için ortak çaba göstererek aşmak zorundayız.”