Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, yağışların ekim- mart döneminde normalin yüzde 11,9 üzerinde gerçekleştiğini, şartlar bundan sonra da olumlu devam ederse hububat üretiminde verimin oldukça yüksek olacağını söyledi.

Bölgede buğday tarlalarının büyük bölümü kurak tarım arazisi üzerinde bulunduğunu açıklayan Başkan Sümer, “Bundan dolayı, beslenmedeki temel ürünler içinde başı çeken buğdayda verimin artması için yağışların iyi gitmesi şart. Sonbahar ve kış yağışlarıyla çimlenen hububat, yağan karın yorgan vazifesi görmesiyle etkili soğuktan ve dondan korundu, bahar dönemine iyi bir şekilde hazırladı. Şuana kadar yağışlar beklediğimiz düzeyde gerçekleşti ve bu üretim sezonunda toprak kar ve yağmur yağışlarına doydu.” dedi.

Buğdayın en fazla suya ihtiyaç duyduğu dönemleri çimlenme, kardeşlenme, sapa kalkma, başaklanma ve süt olum dönemi olduğunu açıklayan Sümer, “Bu nedenle buğdayın çimlenmesini sağlayan yağışların yanında en çok yağışa ihtiyaç duyulan dönemler Mart sonu, Nisan ve Mayıs aylarının başlarıdır. Yağışlar halen iyi bir şekilde sürüyor. Önümüzdeki günlerde don, dolu, sel ve aşırı yağış gibi doğal afetler ile yağışlar mevsim normallerinde gerçekleşirse rekolte çok iyi olur.” diye konuştu.

Sümer, “Ekilen alanın büyük bölümü kurak. Kırıkkale’de sulu tarımın artması yönünde adımlar biran önce atılmalıdır. Kuru alanda dekar başına 209 kilogram olan buğday veriminin, sulu alanda 346 kilograma çıkması ve yüzde 65,6 oranında artması sulamanın önemini gösteriyor. Buğdayda üretim artışı için suyun yanında kaliteli tohumunda önemini göz ardı edemeyiz. Üreticilerimizin son yıllarda bu konuda bilinçlendiğini görüyoruz.” şeklinde konuştu.