Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara karşı misillemeden doğan zararlarının 40 milyar Euro'yu bulduğunu söyledi.

Duma’da yapılan oturumda konuşan Puşkov, İspanya Dışişleri Bakanlığı'nın; AB'nin toplam zararını 21 milyar Euro olarak açıkladığını, Japon ekonomistlerin de 30 milyar Euro zarar oluştuğunu tespit ettiklerini kaydetti.

Birçok AB uzmanının kaybı 40 milyar Euro olarak hesapladığına dikkat çeken Puşkov, “Avrupalı çiftçilerin gıda ambargosu nedeni ile sadece bu sezonki kayıpları 12 milyar Euro.” dedi.

Sanayi ürünleri ve ulaşım ekipmanlarının Almanya’dan alımının sert bir şekilde düştüğünü vurgulayan Puşkov, “Almanya’dan yapılan alımlarda yüzde 8,6 düşüş var. Bu da yaklaşık 850 milyon dolar. İspanya’ya giden Rus turist sayısı yüzde 40 azaldı.” değerlendirmesinde bulundu.

Tüm yaptırımlara rağmen Rusya’nın dış ticaret fazlası verdiğini, sadece Ocak ayında bu miktarın 8 milyar Euro olduğunu kaydeden Rus vekil, “AB yanlış politikalarının bedelini ödüyor. Brüksel’in Rusya ile ilgili kararını sonuna kadar beklememeliyiz. Biz de buna karşı kararımızı vermeliyiz. Yaptırımların genişlemesi durumunda nasıl bir cevabımız olacağı ilgili bilgi vermeliyiz. Brüksel, Moskova’nın karşılığının ne olacağı konusunda endişe duysun.” çağrısında bulundu.

Rusya’nın yaptırımlardan zararı ise 100 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Rusya’nın 2015’te yüzde 3,5-4 civarında küçülmesi beklenirken, enflasyon yüzde 15’i buldu. Nakit çıkışının ise 2015’te de 120 milyar doları aşmasından endişe ediliyor.

Rusya Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlara Ağustos 2014’te gıda alımını durdurarak karşılık verdi. Rusya AB, ABD, Kanada ve diğer yaptırıma dahil olan ülkelerden tarım ürünleri alımı yapmıyor.