Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi’nde (BAYOSB) İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle yürütülen iş garantili meslek eğitim merkezi ile çok sayıda genç, sanayi sektörüyle tanışıyor. Kurslarla her yaştan vatandaş meslek ve iş sahibi oluyor. Merkezde, erkek işi olarak bilinen CNC tezgahının başına geçmesi için bir kadın da hazırlanıyor. Eda Şengül, onlarca erkeğin arasında kendisini CNC tezgahının başında buldu. İzmir Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi'nden mezun olduktan sonra 6 yıl makine ressamı olarak çeşitli yerlerde çalışan Şengül’ün, gördüğü bir el ilanı hayatını değiştirdi. BAYOSB Mesleki Eğitim Merkezi kursuna kendini geliştirmek, CNS Freze ve Autocad programını öğrenmek için kursa katıldığını ifade eden Şengül, “Kurstan çok memnunum. Buradaki programı bitirdikten sonra daha iyi bir işte çalışmayı hedefliyorum. Sanayide çalışanların çoğu erkek. Bir kadın olarak tüm hemcinslerime örnek olmayı düşünüyorum.” dedi.

ARKADAŞLARI 'KOMUTAN' DİYOR

Hayrettin İzci; o da Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 22 yıl boyunca görev yaptıktan sonra evde boş oturmak değil, yeni bir şeyler öğrenmek için BAYOSB’nin kurslarına katılmayı seçmiş. Meslek lisesi tesviye bölümünden mezun olduktan sonra Türk Hava Kuvvetleri’nde astsubay olarak yıllarca uçak bakım bölümünde çalıştığını belirten İzci, şunları söylüyor: “İş yaşamım boyunca savaş uçaklarının bakımını yaptım. Emekli olduktan sonra da arayışlarımı sürdürdüm ve BAYOSB Mesleki Eğitim Merkezi haberlerini gördüm. Ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve üretmek için her gün Menemen’den Bağyurdu’na geliyorum. Burada genç arkadaşlarımla çok güzel bir iletişim kurduk. Önceki mesleğimden dolayı hepsi bana komutan diyor. Herkesin bu kurslara gelerek meslek sahibi olmalarını isterim. Öğrenmenin yaşı ve cinsiyeti yok. Herkes, her yaşta ve her alanda meslek öğrenip ülke ekonomisine katkı sağlayabilir.”

‘AMACIMIZA EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ’

BAYOSB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren ise bu projeye başlarkenki amaçlarına emin adımlarla ilerlediklerini söyledi. İlk olarak meslek eğitim merkezine başvuran işsiz gençleri eğitimlerinin ardından bünyelerindeki fabrikalarda istihdam ettiklerini, ardından da kadınların üretimdeki yerlerini almaları konusunda çalışmaları hızlandırdıklarını belirten Telseren, “Bu projede bizim yanımızda olan kurum, kuruluş ve kişilere teşekkürü bir borç biliyorum. Kurduğumuz eğitim ekibimiz sayesinde önceleri onlarca, sonra da yüzlerce insanımızı meslek ve iş sahibi yapmanını gururunu yaşıyoruz. Vatandaşlarımız kurslarımıza ilgi gösterdiği sürece devam edecek.” diye konuştu.