Rus turist sayısındaki azalmanın etkisiyle sezona kötü giren turizm sektörünün imdadına iç piyasa yetişti. Bayram dolayısıyla Ege kıyılarındaki oteller yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, turizm sezonu kötü başlamasına rağmen sınavların bitmesi ve Ramazan Bayramı'yla birlikte Ege kıyılarındaki otellerin doluluk oranlarının yüzde 100’e ulaştığını söyledi. Maliyetler yükselmesine rağmen oda fiyatlarında fazla değişiklik yapmadıklarını kaydeden İşler, doluluk oranlarının artmasından dolayı tatile çıkmak isteyen vatandaşlara acele etmeleri çağrısında bulundu.

Krizde olan Yunanistan fiyatları düşürmesine rağmen Ege Denizi kıyısındaki otellerin doluluk oranlarının yüzde 90’a ulaştığını belirten İşler, “İç kısımlarda yaşayan bazı vatandaşlarımız da maalesef krizde olan ve fiyatları dibe vuran Yunanistan’ı tercih ediyor. Bu, iç pazardaki beklentimizi bir nebze aşağıya çekiyor gibi görünmektedir ancak buna rağmen Antalya, Marmaris, Fethiye, Bodrum, Kuşadası, Gümüldür, Seferihisar, Foça, Çeşme, yani Ege’nin kıyı bantlarında yer alan otellerimizde Ramazan ve Kurban bayramları arasında doluluklar yüzde 100’e, yani tam kapasiteye yaklaşmış durumdadır. Bu artış, bizler için son derece mutluluk vericidir.” diye konuştu.

‘YÜKSEK MALİYETLERE RAĞMEN FİYATLARI ARTTIRMADIK’

İç pazardaki doluluk oranının, dış pazarda meydana gelen düşüşleri karşılamasının ümit verici olduğunu dile getiren İşler, iç piyasada Ege’nin güney sahillerine göre daha çok tercih edildiği bilgisini verdi. Bu yıl, geçen yıla göre büyük oranda artan maliyetlere rağmen oda fiyatlarını neredeyse aynı tuttuklarını aktaran İşler, şöyle devam etti: “Bu arada ümit verici bir gelişme de iç pazarın, dış pazarın yarattığı boşlukları dolduruyor olmasıdır. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında iç pazarda, Ramazan ve Kurban bayramları arası oldukça umutlu görünüyor. Türkiye’nin güneyine göre daha şirin ve daha rüzgarlı olan Ege kıyıları, bu sıcaklarda daha çok tercih nedeni olarak görülüyor. Oda fiyatları da geçen yılki değerlere göre neredeyse eşdeğer satılmaktadır. Maliyetlerimiz geçen yıla göre enflasyonun çok üstünde ve yüzde 20’lere varan bir rakamla artmış olmasına rağmen biz turizmciler fiyatlarla fazla oynamadık.”

'VATANDAŞLARIMIZ ACELE ETSİN'

Yüksek doluluk oranlarından dolayı tatile çıkmak isteyen vatandaşların acele etmesi gerektiğini söyleyen Mehmet İşler, ”Stresli ve yoğun geçen 2015’in ilk altı ayında Ukrayna krizi, seçim hazırlıkları, üniversite, TEOG sınavları ve mezuniyetler vardı. Ramazan ayının da hazirana denk gelmesi mevcuttu. Vatandaşlarımız, bu yoğun geçen altı ayın stresini atabilmek için sıcağın yüzünü gösterdiği tam bu aylarda Ege sahillerine koşa koşa gelebilirler. Temmuz ve ağustosun çok sıcak olacağını öngörecek olursak, son kalan yerler içerisinde vatandaşlarımız, Ege kıyılarının serin ve el değmemiş doğasıyla buluşmak için acele etsinler.” şeklinde konuştu.