Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), 2015 yılı mali destek programları Bursa’da yapılan bir toplantı ile tanıtıldı.

Plaza 16 Kongre ve Etkinlik Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ve BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Hasan Çepni katıldı. Tanıtım programında konuşan Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını azaltma, merkezden tahsis edilen kaynakların yerelde etkin ve verimli kullanımını sağlama, kamu ve özel sektör kuruluşları arasındaki işbirliğini kurma ve kaynakların ortaklaşa bir şekilde verimli olarak kullanılması için ajansların kurulduğunu belirtti. BEBKA’ya 2010 ile 2014 yılları arasında 12 başlıkta toplam 947 proje başvurusu gerçekleştiğini ve bu başvurulardan 223’ünün başarılı olduğunu açıklayan Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, "Bursa olarak 570 proje başvurusu ile yüzde 60’lık bir oran yakaladık. Bu ciddi bir rakamdır. Bursa, proje yapma mantığını kavramıştır. 223 başarılı projenin içinde 127 Bursa projesi yer aldı ki bu da yaklaşık yüzde 57 oranıyla telaffuz edilebilir. Bu da Türkiye’deki diğer ajanslarla kıyaslandığında ciddi bir rakamdır. BEBKA’nın bu sürede verdiği 98 milyon liralık hibe desteğinin 45 milyon lirası Bursa projelerine bütçe olarak verildi. Bu başarıda Bursa’daki özel ve kamu sektörünün ciddi katkıları vardır." dedi.

BEBKA’nın bölgesinde önemli çalışmalara imza attığını kaydeden BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Hasan Çepni, "Bölgemiz Türkiye’nin lokomotifidir. Bursa’da lokomotif iller arasındadır. Ve bu lokomotife uygun bir kalkınma ajansımız bulunuyor. Ajansımızın iki başlıkta açtığı çağrıya gösterilen bu ilgiye de ayrıca teşekkür ediyorum. Bu salonda oluşan tablo Bursa’nın bu konudaki hassasiyetini gösteriyor ki projelerin hazırlanması ve sunumunda da Bursa’nın her zaman farklı olduğu görülmektedir." şeklinde konuştu.

BEBKA tarafından 2015 yılında 'Kırsalda Ekonomik Kalkınma' ve 'Sağlık Turizminin Geliştirilmesi' alanlarında proje teklif çağrısı yapıldığını ifade eden BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, şöyle devam etti: "2015 yılı Mali Destek Programlarının toplam bütçesi 15 milyon lira. Bu bütçenin 3 milyonu sağlık turizmine, 12 milyonu da kırsalda ekonomik kalkınmaya ayrılmış durumdadır. 12 milyonluk kırsalda ekonomik kalkınma çağrısının 9 milyonu özel işletmelere 3 milyonu da kar amacı gütmeyen kuruluşlara ayrıldı. Bu yıl ki çağrılara bakıldığında bütçedeki önemli bir payın özel işletmelere ayrıldığını görüyoruz. Dolayısıyla bu yıl özel sektörün daha fazla ilgi göstermesini bekliyoruz."

Geniş bir katılımın sağlandığı tanıtım toplantısı 2015 yılı Mali Destek Programları hakkında gerçekleştirilen bilgilendirme sunumunun ardından katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla sonuçlandı.