Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) 2014 yılı Doğrudan Faaliyet Destek programı kapsamında, Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi tarafından hazırlanan ‘Yenişehir Havzası Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Tarımsal Destekleme Projesi’nin basın toplantısı medya mensuplarının yoğun katılımıyla Almira Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, “Enerji meselesi, memleket meselesidir. İsraf edilen enerji, cebimizden havaya attığımız paradır, kaynak israfıdır, cari açıktır” dedi.

Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, Sulama Birliği Başkanı Sadi Aktaş, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, AK Parti Yenişehir İlçe Başkanı Adnan Kamil, AVD Enerji Verimliliği Danışmanlık Bursa Temsilcisi Cevdet Eşki’nin de katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında ‘Yenişehir Havzası Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Tarımsal Destekleme Projesi’ ile ilgili detaylı açıklamalarda bulunan Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, “Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi olarak, şehrimizde 4 yıldır kamuoyunu bilgilendirmek ve enerji verimliliğinde farkındalık oluşturmak üzerine çalışıyoruz. Geçen hafta yaşadığımız darboğazda enerjinin ne denli stratejik bir silah olduğunu ve bir anlık eksikliğinin ne kadar önemli ve ne denli enerji bağımlısı olduğumuzu görmüş olduk” şeklinde konuştu.

Proje ile bölgede 12 ay ekonomik faaliyetin devam ettirilmesini amaçladıklarını ifade eden Dr. Uysal, “Yenişehir, günde ortalama 6,16 saat güneş görüyor. Türkiye ortalaması ise, 7,2 saat. Türkiye’nin ortalama bin 311 kwh/m2 güneş kapasitesi olmasına karşılık, Yenişehir’in bin 400 kwh/m2 güneş aldığını görüyoruz. Biz bununla ilgili bilinen 2 yöntemin haricinde 3 farklı teknolojiyi inceledik. Bunlardan biri yatay aynalar, diğeri çanak güneş panelleri ve son olarak ta kuleye odaklanmış enerji santrali şeklindedir. Bu teknolojilerin bu büyüklükte hiçbir uygulaması henüz ülkemizde bulunmamaktadır. Bu bağlamda projemizin Türkiye’de ilk olma özelliği olduğunu da belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Enerji sadece bizlerin değil, dünyanın sorunudur”şeklinde konuşan Dr. Uysal, “Enerji meselesi, memleket meselesidir. İsraf edilen enerji, cebimizden havaya attığımız paradır, kaynak israfıdır, cari açıktır” dedi. Proje ile hem Yenişehir’de tarımın enerji maliyetlerini düşürme hem de çevreyi kirletmeyen temiz enerji kaynakları ile enerji üretmek olduğunu dile getiren Dr. Mustafa Uysal, “Enerji verimliliğine verilecek destekler, ülke ekonomisine verilmiş destektir, Bu proje Temiz Tarımın Temiz Enerji ile yapılabileceğini gösteren ilk uygulama olacaktır” diye konuştu.

Basın toplantısında konuşan Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın ise, “Geleceğin kapısını aralayacak olan konu, enerjidir. Bu bağlamda ben projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum. Çünkü başarı, herkesin sorumluluğunu yerine getirmesi ile olur. Türkiye’nin enerji kapasitesine büyük katkı sağlayacak bu başarılı proje de çok uyumlu bir ekip çalışması ile olmuştur” dedi.

Projenin heyecan verici olduğunu dile getiren Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik de, projenin sadece sulama değil, üretime de katkı koyacağını söyleyerek, “Türkiye’de ilk defa kullanılacak bir teknolojinin ilçemizde hayata geçecek olması oldukça heyecan verici. Bu proje yıllardır emeğini hiçbir zaman esirgemeyen çiftçi kardeşlerimize de değer katacak. Yenişehir Ovası’nın mahsulleri, artık yüksek değerli olarak dünyaya ihraç edilecek” şeklinde konuştu.

BEBKA’nın bu zamana kadar enerji ile ilgili projelere toplam 6 buçuk milyon TL destek verdiğini hatırlatan BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci ise, “BEBKA olarak, enerjinin tarımda kullanılması bakımında bu projeyi oldukça önemsiyoruz. Enerji verimliliği konusu BEBKA’nın en önemli gündem maddelerindendir. Bu bağlamda önümüzdeki günlerde enerji konusu ile ilgili yeni projeler de kamuoyuna açıklanacak” ifadelerini kullandı.
Projenin Yenişehir Bölgesi’nde bin 200 kişilik bir istihdam sağlayacağını dile getiren Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ziya Söğüt ise, projenin teknik detaylarını basın mensupları ile paylaştı.

Toplantı, Proje Yüklenicisi AVD Enerji Verimliliği Danışmanlık Bursa Temsilcisi Cevdet Eşki’nin firma tanıtımının ardından geçilen soru cevap bölümü ile son buldu.