Brüksel’in Saint-Gilles Belediyesi, ABD ve AB arasından imzalanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasını veto etme kararı aldı. Belediye meclisinde oy çokluğuyla kabul edilen ''TTIP'e hayır'' teklifinin 'sembolik' olup, asıl amacın Washington ve Brüksel arasında sürmekte olan gizli görüşmelerin Avrupalılar üzerinde olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekmek olduğu ifade edildi.

Farklı sivil toplum kuruluşlarının ve derneklerin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’na (TTİP) karşı olduklarını ifade etmek için eylemler düzenlemişlerdi. Brüksel'in Saint-Gilles Belediye Meclisi de bir ilke imza atarak, Avrupa'nın TTIP'e 'hayır diyen ilk meclisi oldu.

Frankofon Sosyalistler (PS), Frankofon Çevreciler (Ecolo) ve Hristiyan Demokratlar (cdH)'ın desteğiyle onaylanan bu sembolik kararla asıl amaç TTIP'in Avrupalıların hayatı üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkilere dikkat çekmek olduğu aktarıldı. Belediyenin bu kararı, insan hakları için mücadele eden farklı derneklerin talebi üzerine gündeme alındığı ifade ediliyor. Farklı belediyelerin bu sembolik eyleme destek vermeye hazırlandığı da belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) arasından yürütülmekte olan TTIP anlaşması, Avrupa'da iki farklı gurubun oluşmasına yol açtı. Anlaşmaya karşı olanların bir kısmı "demokratik değerlere, çevre ve hijyen normlarına telafisi imkansız zararlar verebileceğini" savunuyor. Diğer bir kısım ise anlaşmanın uluslararası şirketlere özel mahkemelerde, AB ülkelerine karşı dava açma yolu tanımasından tedirgin. Görüşmelerin gizli kapaklı yapılması genel manada bir rahatsızlık oluşturuyor. Milyonlarca Avrupalının hayatını yakından ilgilendirecek bu anlaşmanın AB ülkeleri üzerindeki etkileri merak konusu.