Ukrayna ve Belçika’da Avrupa Paletçiler Birliği (EPAL) lisansı bulunmayan firmalar tarafından üretildikleri tespit edilen ve üzerilerinde sahte EPAL damgası bulunan büyük miktarda ahşap palet ele geçirildi. EPAL’in bağımsız denetim şirketi Bureau Veritas ile yaptığı sıkı iş birliği neticesinde resmi mercilerce el konulan sahte EPAL paletler imha edilirken, bu paletleri üreten ve taşıyanlar hakkında da yasal işlem başlatıldığı bildirildi.
EPAL’den yapılan açıklamada, bir süredir alınan sahte üretim ihbarları sebebiyle her iki ülkede de sıkı bir takip yapıldığı vurgulandı. Açıklamada, kısa süre önce Ukrayna’da, hemen ardından da Belçika’da adli makamlarla birlikte sahte üretim yapan adreslerin belirlenerek, bu adreslere eş zamanlı baskın yapıldığı ve baskınlarda suçüstü yapılarak sahte üreticilerin piyasaya sürdüğü ve sürmek üzere olduğu paletlere el konulduğu bildirildi.
Bureau Veritas şirketinin bütün dünyada EPAL adına hareket ederek lisanslı üretim yapan iş yerlerine de habersiz kalite denetimleri yaptığı ve bu sayede kalite kontrolünü sağladığı da kaydedilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Orjinal EPAL Euro paletleri EPAL tarafından dört köşesindeki takozların üzerine basılmış EPAL logosu ile anlaşılabilir, yeni paletlerde ayrıcaiki orta takozdan birinin üzerinde sarı veya siyah renkli oval EPAL agraf işareti bulunur. Sahte paletlerde ise genellikle bu kontrol agrafları bulunmaz ve sahte paletlerde belirgin kalite kusurları vardır.”
Dünyanın her yerinde, özellikle de Hollanda’da ve Belçika’da açılan çok sayıda marka ihlali davasının sürdüğü de belirtilen açıklamada, şüpheli kaynaklardan EPAL palet alınmaması ve fiyatı piyasa fiyatlarının altında olan ürünlerin sahte olma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekildi. Sahte EPAL paletlerin satışının yanı sıra kullanılmasının da hukuki riskleri olduğuna işaret edildi.
Öte yandan EPAL Türkiye Ulusal Komitesi (TEPAL) Başkanı Muzaffer Balcıoğlu’da bir açıklama yaparak, EPAL’in dünyanın en güvenilir taşıma sistemi olduğunu söyledi. EPAL’in dünya genelindeki 15 Ulusal Komitesi’ne bağlı üreticileri ile güvenilir ahşap paletler ve Gitter Box (Metal Kasa) ürettiğine vurgu yapan Balcıoğlu, “Yarım asrı aşan EPAL kalitesinin güvencesi lisanslı üreticilerimiz ve EPAL’in güçlü denetim ağıdır” dedi.
Muzaffer Balcıoğlu, sahte üreticilere karşı EPAL’in bağımsız denetim şirketi Breu Veritas ve Türkiye’de dâhil bütün dünyadaki güçlü avukat kadrosu ile mücadele edildiğini söyleyerek, “Toplantıda sahte üretim yapanlara ve kalite standartlarına uymayan lisanslı üreticilere karşı uygulanan mevcut yaptırımları ve yeni yaptırımları konuşup karara bağlayacağız. Sahte üretim yapanlara asla göz açtırmayacağımız gibi EPAL’in standartlarına uymayan lisanslı üreticiler olursatespit ederek ağır para cezaları ve lisans iptaline kadar gidecek yaptırımları konuşup karara bağlayacağız” dedi.