Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, ülkedeki narenciye üretiminin yüzde 70'nin gerçekleştiği Çukurova Bölgesi’nde yetersiz olan tüketimi artırmak için harekete geçti.

Kent Konseyi Halk Sağlığı ve Önleyici Sağlık Hizmetleri’nin narenciye tüketimiyle ilgili raporunu dikkate alan Hüseyin Sözlü, konuyu meclis gündemine taşıdı. Toplantıda ‘narenciye ürünleri tüketimine’ ilişkin teklif oy birliğiyle ilgili komisyona havale edildi. Komisyonda çıkacak kararlara göre önümüzdeki dönemde bu hususta bazı adımlar atacak.

Belediye Meclisi’nin Ocak ayı 3’üncü oturumu Başkan Hüseyin Sözlü’nün yönetiminde gerçekleşti.
Birleşimde Türkiye’nin narenciye ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Çukurova’daki yetersiz tüketim öne çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana’nın en önemli restoran ve kebapçılarında bile narenciye veya nar suyunun satılmadığını söyledi. Narenciyenin en güzeli, nar ve zeytinin Akdeniz Bölgesi’nde yetiştiğini hatırlatan Sözlü, “Lezzetli meyvelerimiz var. Sağlıklı yetişmek için bunları taze olarak tüketmemiz gerekir. Üzüldüğüm bir hadise; ülkenin her yerinde aynı durum söz konusu. Önemli bir törende gazlı içecekler masalara dizilir. Çünkü bu içeceklere daha kolay ulaşılıyor; alternatifi yok. İnşallah önümüzdeki dönemde narenciyenin pastörize halini sunacak tesisleri yapacağız veya yaptıracağız. Ama önden önce Adana’nın kebap, şalgama mahkum olması da doğru değil. İlimiz kebap ve şalgamla anılıyor; oysa halkın çoğunluğu rızkını narenciye ve benzeri ürünlerden karşılıyor.” dedi. Sözlü, halk sağlığı ve bölgeyi iyi sembolize etmek açısından belediye meclisinin vereceği destekle ruhsatlandıracakları yerlerde narenciye ürünlerini teşvik edeceklerine dikkat çekti.

Türkiye’de üretilen narenciyenin ihtiyacının üstünde olduğuna işaret eden Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise “Narenciyenin iki temel sorunu var. İhracat yapamama ve kısa sürede üretim var. Aralık’ta başlıyor Şubat ve Mart’ta bitiyor. Daha geniş zamana yamalı. Narenciye üreticileri şu anda çok perişan. 7-8 yıldır ürün dalında kalıyor, gübre oluyor. Şu anda 15 kuruş. Dalında kimse toplamıyor. Geliniz hepimiz yüzlerce ton narenciye fakir-fukaraya dağıtalım. En azından bu yıl üreticiyi ayakta tutmuş oluruz. Şu anda Adana’daki Suriyelilerin sayısı 100 bine yaklaştı. Her halde 200 bini bulacak. Suriyeliler gibi bizim de mağdur insanlarımız var. Portakalı, mandalinayı alalım; bir taşla iki üç kuş vurmuş oluruz.” diye konuştu.
Türkiye’deki 3 milyon ton narenciyenin yaklaşık 750 bin tonunun Çukurova Bölgesi’nde üretildiğini anlatan diğer meclis üyeleri de şunları söyledi: “Gerek restoranların, 5 yıldızlı oteller, alışveriş, havalimanlarında narenciye ürünlerinin satılması çok pahalı bir tüketim olmasa gerek. Bugün gazlı içecekler 1.5, 2liraya satılırken biz portakalı dalında 20, 30 kuruşlara satıyoruz.”