Almanya'nın başkenti Berlin’de daha fazla sosyal konut inşa edilmesi ve varolan sosyal konutlardaki kiraların incelenerek kazançlara uygun biçimde düşürülmesi için referandum talebiyle imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya iki gün önce start verildi ve kısa zamanda 3 bin imza toplandı.

Halk oylamasına gidilebilmesi için ilk etapta 20 bin imza toplanması gerekiyor. Berlin’de konut politikasını değiştirmeyi hedefleyen kampanya, sırf kampanya için kurulan ‘Mietenvolksentscheide e.V. -Konut Kiraları için Halk Oylaması Derneği’ adlı dernek tarafından yürütülüyor.

Konut Kiraları için Halk Oylaması Derneği’nin çatısı altında konut kiralarındaki artıştan şikayetçi olan çok sayıda Türk’ün de üye olduğu Kotti Kiracılar İnisyatifi ile Berlin Kiracılar Birliği de bulunuyor.

Konut Kiraları için Halk Oylaması Derneği hükümetin eyalete ait konutlar ile (300 bin adet) hükümet tarafından sübvanse edilen sosyal konutların (126 bin adet) kiralarının incelenerek kiraların kazançlara göre yeniden düzenlenmesini, yeni inşa edilen apartmanlarda ise kiraların düşük tutulmasını talep ediyorlar.

Özel şahıslara ait konutlar söz konusu talebin dışında tutuluyor.

KİMLER İMZA VEREBİLİR

Seçme hakkına sahip, en az 18 yaşında olan ve en az üç aydır Berlin’de ikamet eden herkes imza kampanyasına katılabiliyor. Kampanyaya imza verenlerin isim, adres, doğum tarihini da açık bir şekilde beyan etmesi gerekiyor.

İlk etapta önümüzdeki ayın sonuna dek 20 bin imza toplanması gerekiyor. Bu başarıldığı takdirde yeni yılın ocak ayında yeni bir kampanya başlatılacak ve bu kez 175 bin imza toplanması gerekecek. İkinci aşamada da gereken imzalar toplandığı takdirde referanduma gidilecek.

Kampanya başladığı andan itibaren özellikle Türkler ile Arapların yoğun olarak ikamet ettiği Neukölln, Wedding, Moabit, Kreuzberg ile Tempelhof-Schöneberg semtlerinde ilgi gördü. Adı geçen yerlerde daha fazla imza toplanabilmesi için semt sakinlerinin ‘imza toplama ekipleri’ oluşturacağı ve kampanyanın başarılı olması için çaba harcayacağı öğrenildi.

HÜKÜMET NE DİYOR?

Berlin Hükümeti inisyatifin taleplerinin yerine getirilmesinin Berlin’e pahalıya mal olacağını açıkladı. Hükümetin yaptığı hesaplara göre taleplerin yerine getirilmesi 2017 yılında eyalet bütçesine yaklaşık 792 milyon Euro artı yük yükleyecek.

2017 ile 2021 arasında bütçeye yüklenecek toplam meblağ ise yaklaşık 3,5 milyar Euro olacak. Konut Kiraları için Halk Oylaması Derneği’nin yaptığı hesaplar hükümetinkinden farklı. Dernek 2017 ile 2021 yılları arasındaki toplam meblağın 1,2 milyar Euro olacağını duyurdu.