Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, “Meslek liselerimiz ve üniversitelerimiz, işgücü piyasasının istediği temel bilgi ve becerilere sahip mezun verememektedir. Kişiler işi sahada öğreniyor” dedi.
ATO’nun Avrupa Birliği’nin İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Programı çerçevesinde Meslek Standartları Geliştirme, Mesleki Bilgi ve Beceri Sınav ve Belgelendirme Merkezleri Hibe Programı kapsamında düzenlediği Bilgisayar Tabanlı Mesleki Belgelendirme ve Kariyer Merkezi Projesi’nin (BİLMEK) açılış toplantısı, Ankara Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantıda bir konuşma yapan ATO Başkanı Salih Bezci, ticaret sektöründeki işgücünün yeterliliklerinin mesleki kariyere dönüştürülmesi amacıyla gerçekleştirilecek olan projenin ATO’nun yeni vizyon ve misyonunun eseri olduğunu kaydetti. Bezci, “ATO, Türkiye’nin ikinci büyük odası olarak rutin hizmetler vermekten öte üyelerimizin ve istihdam ettikleri personellerinin gelişerek değişimine yönelik çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
Bezci, projeyi uygulamaya koymaktaki temel amaçlarının ATO üyelerinin gelişen teknolojiye ve yeniliklere uyum sağlayarak üretimlerini, iç ve dış ticaretlerini geliştirmesi ve tüm bu gelişimlerin ülke ekonomisine pozitif katkı sağlaması olduğunu anlattı.
“İŞ DÜNYASI NİTELİKLİ ELEMAN TEMİNİNDE SIKINTI YAŞIYOR”
İş dünyasının nitelikli eleman temininde ciddi sıkıntılar yaşadığını söyleyen Bezci, “Meslek liselerimiz ve üniversitelerimiz, işgücü piyasasının istediği temel bilgi ve becerilere sahip mezun verememektedir. Ben bir mimarım. Üniversitelerden mezun mimarlar işin ne olduğunu ancak şantiyelerde öğreniyorlar. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni bu konuda tebrik ediyorum. Mesleki yeterlilikte iyi eleman yetiştiriyorlar. 6 ay öğretim veriyorsa 6 ay çalışma yaşamını öğretiyor” dedi.
Eleman teminindeki sıkıntıların Türkiye’nin tüm illerinde yaşandığını belirten Bezci, İŞKUR’un yaptığı 2015 yılı işgücü piyasası araştırmasının Ankara’daki iş yerlerinin yüzde 23,9’unun eleman bulmakta güçlük çektiğini ortaya koyduğunu söyledi. Bezci, eleman temininde en fazla güçlük çeken iş yerleri arasında imalat, konaklama ve yiyecek faaliyetleri sektörlerinin başı çektiğini, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor, finans ve sigorta faaliyetleri, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri ile toptan ve perakende ticaret sektörlerinin de sıkıntı yaşadığını aktardı. Bezci, ATO olarak üyelerinin nitelikli eleman sıkıntısını çözmelerine yardımcı olmak amacıyla “Ticaret Sektöründeki İşgücünün Yeterliliklerinin Mesleki Kariyere Dönüştürülmesi Projesi”ni hazırladıklarını söyledi.
Toplantıda konuşma yapan AB Türkiye Delegasyonu II. Katibi Virve Vimpari Aydın ise, projenin “iyi bir başlangıç” ve “iyi bir işbirliği” olacağını söyledi. Aydın, merkezin bir yandan mesleki standartları geliştirirken bir yandan mesleki yeterliliği ölçeceğini belirterek, mesleki yeterlilikler konusunda faydalı bir proje olacağını kaydetti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) AB ve Mali Yardımlar Daire Başkan Vekili Burak Çağatay Doğan da konuşmasında, 70 adet proje başvurusu yapıldığını belirterek, kabul edilen projeler arasında yer almasından dolayı ATO’yu tebrik etti. Doğan, VOC-TEST -II Hibe Programı kapsamında ilkinden farklı olan 9 yeni sektörde 53 meslek standardının 58 yeterliliğin geliştirilmesiyle 14 adet kuruluşun belgelendirme kuruluşu olarak yetkilendirilmesinin amaçlandığını söyledi.
15 SEKTÖRDE MESLEK STANDARDI HAZIRLANACAK
Toplantıda konuşan Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, programın amacını 15 sektörde meslek standartlarının hazırlanması, ulusal yeterliliklerin geliştirilmesi ve söz konusu ulusal yeterlilikler doğrultusunda ölçme, değerlendirme ve belgelendirme merkezlerinin oluşturulması olarak tanımladı. Hibe almaya hak kazanan kuruluşlar arasında ATO’nun da yer aldığını hatırlatan Ceylan, “Ülkemizde ticaret sektöründe nitelikli ve belgeli iş gücünün oluşturulmasında, eğitim ve istihdam arasındaki bağın güçlendirilmesinde gerçekleştireceği çalışmalar ve sağlayacakları katkılarından ötürü ATO’ya teşekkür ediyorum” dedi.
BİLMEK Projesi’nin açılış toplantısına AB Türkiye Delegasyonu temsilcileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ve ATO Meclis üyeleri katıldı.