Ekonomide daralma istihdamı da vurdu. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verileri son 4 ayda 103 bin esnaf kepenk kapadığını; buna bağlı olarak Ocak döneminde 182 bin kişi işsiz kaldığını ortaya koydu.

Zaman Gazetesi’nin haberine göre 2014 Aralık döneminde 13 milyon 240 bin olan sigortalı çalışan sayısı, 2015 Ocak döneminde 13 milyon 58 bin kişiye geriledi.

Sanayide çarkların yavaşlaması piyasadaki hareketliliği azaltıyor. Piyasanın bozulmasıyla işsizler çalışamazken, çalışanlar da işini kaybediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına göre bir ayda işini kaybeden kişi sayısı 182 bine ulaştı. 2014 Aralık döneminde 13 milyon 240 bin olan SGK kapsamındaki çalışan sayısı, 2015 Ocak döneminde 13 milyon 58 bin kişiye düştü. 182 bin kişinin işini kaybetmesiyle devlet 82 milyon lira prim ve gelir kaybına uğradı. ‘Ekonominin bel kemiği’ küçük esnaftaki kan kaybı da devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işsizlik oranlarını anket yoluyla tespit ederken SGK idari kayıtlar üzerinden sigortalı çalışan sayısını belirliyor. TÜİK’in verileri işsizliğin hızla yükseldiğini ortaya koydu. İşsizlik geçen yılın aynı dönemine göre bir puan artış göstererek 11,3’e çıktı. İşsiz sayısı bir yılda 454 bin kişi arttı.SGK’nın verileri ise tablonun daha vahim olduğunu gösteriyor. İşsizlik her ay yükselirken kayıtlı istihdam verilerinde sert düşüş yaşanıyor. Bir aylık süreçte sigortalı çalışan sayısının 182 bin kişi azalması, ekonominin yeni istihdam alanı oluşturamadığı gibi mevcut çalışanların da işini kaybettiğini gösteriyor.


SGK verilerine göre ‘ekonominin bel kemiği’ olarak ifade edilen küçük ve orta ölçekli esnaftaki kan kaybı da sürüyor. Esnaf ve çiftçi sayısındaki azalma dikkat çekiyor. Kepenk indiren esnafların sayısı her geçen gün artıyor. Son 4 aylık dönemde yaklaşık 103 bin esnafın kepenk indirdiği görülüyor. 2014 Ekim ayında 2 milyon 924 bin olan esnaf sayısı, ocak ayında 2 milyon 821 bine geriledi. İşyerini kapatan küçük esnaf, istihdamdaki daralma nedeniyle iş bulmakta da güçlük çekiyor. Sayıları 5,8 milyona dayanan işsizler ordusuna katılıyor. Uzmanlar, küçük esnafın desteklenmesine yönelik ciddi adımlar atılmaması halinde tablonun önümüzdeki yıllarda çok daha kötüleşebileceğini belirtiyorlar. Küçük ve orta ölçekli esnafın yok olması, gelir dağılımını olumsuz etkilediği gibi sermayenin belirli ellerde toplanmasına da yol açıyor.

DEVLETİN KAYBI 82 MİLYON TL

Kayıtlı istihdam, işsizleri ilgilendirdiği kadar bütçe dengeleri açısından da büyük öneme sahip. Sigortalı çalışanlardan alınan prim, devletin en önemli gelir kalemlerinden biri. Kayıtlı istihdamdaki daralma, devletin gelirinin azalması anlamına geliyor. Bu durumda SGK’nın bütçe açığı artıyor ve Hazine’den daha fazla para aktarılması gerekiyor. Sigortalı çalışan sayısının 182 bin kişi azalması, devlete önemli bir maliyet de getirdi. İşveren, her bir çalışan için asgari ücret üzerinden hesaplandığında bile aylık 354 TL sosyal güvenlik primi, 36 TL de İşsizlik Fonu primi ve 63 TL Gelir Vergisi ödüyor. Buna göre her çalışan için devletin kasasına aylık 453 TL giriyor. 182 bin kişinin işini kaybetmesi nedeniyle bir ayda devletin kaybı yaklaşık 82 milyon TL oldu.