Moody's'in 16 Mayıs 2013'te not artırımından hemen önce hisse senedi, bono alıp 600 bin dolar kazandığı iddia edilen bir Hazine bürokratı hakkında Babacan'ın emriyle soruşturma başlatıldı.

Habetürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltip 'Yatırım yapılabilir' seviyeye getirdiği 16 Mayıs 2013'ten önce para ve sermaye piyasalarında yapılan işlemlerle ilgili devlet kurumlarının yaptığı araştırma birçok kurum ve kişinin not artırımından önce manipülasyon yapmak için girişimlerde bulunduğunu ortaya koydu.

Ancak not artırımından önce haber alıp bunu kendi lehine kullandığı iddiasıyla suçlanan bir kişinin kimliği çok ilginç, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) öncülüğünde yürütülen ve not artırımlarından önce 'içeriden bilgi sızdırılarak haksız kazanç elde edilip edilmediğinin' (insider trading) araştırıldığı incelemelerde bir Hazine bürokratının izine rastlanıldığı öğrenildi

SORUŞTURMA HAZİNE'YE UZANDI

Moody's'in Türkiye'nin notunu Fitch'in ardından 'Yatırım yapılabilir' seviyeye çekmesinden sonra borsanın not artmadan önceki son 2 ayda yüzde 20 değer kazandığı dönemi incelemeye alan uzmanlar Londra'dan yapılan alımları incelerken yüklü hisse senedi ve bono alımı yapan bir Türk dikkat çekti.

İncelemeyi derinleştiren müfettişler bu kişinin bir bürokrat olduğunu görünce çok şaşırdılar. Daha da ilginci bürokratın Hazine Müsteşarlığı'nda daha önce Dış Ekonomik İlişkileri Genel Müdürlüğü'nde çalıştığı ve bir süre önce de Hazine'yi  temsilen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'na (EBRD) Londra'ya gönderildiği bilgisine ulaşıldı. Bu kişinin not artırımından önce hisse ve bono alıp not artırımının ardından satarak yaklaşık 600 bin dolar kazanç sağladığı iddia ediliyor.

NOT ARTIŞINI ÖNCEDEN HABER ALIYOR

Hakkında soruşturma başlatılan bürokratın daha önce çalıştığı bölüm olan Dış Ekonomik İlişkiler kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilgilenen bir bölüm. Bu bölümde çalışan kişilerin Türkiye'nin not artırımlarını önceden haber alması ise zaten normal. Ancak kullanması ise zaten yasak. Hala Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın Türkiye adına direktörlüğün yürüten bürokratın yakın zamanda Türkiye'ye dönmesi bekleniyor. Eğer suçsuz bulunursa işine devam edecek, en küçük bir suç unsuruna  rastlanırsa görevine son verileceği ifade ediliyor.

BABACAN GÖZ YUMMADI

Hazine'den edindiği bilgiyle kendisine çıkar sağladığı iddiasıyla hakkında soruşturma açıldığı belirtilen bürokrat, çalışma arkadaşlarını da zan altında bıraktı. SPK önderliğinde yürütülen araştırmada bir çok kişi ve kurumla birlikte açığa çıkan bürokratın soruşturma kararının Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın emriyle açıldığı öğrenildi.

Kaynak: Haber7