Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi Göbel köyünde, 'Cami Önü' adı verilen köylüler tarafından getirilen yiyeceklerin karıştırılarak dağıtılması geleneği her Ramazan yaşatılmaya çalışıyor.

Göbel köyünde devam eden gelenek, köylüyü zengin ve fakir ortak hareket ettiriyor. Göbel halkı Ramazan ayı boyunca her perşembe günü 'Cami Önü' veya 'Cuma Akşamı' denilen adetle herkes istediği yiyecek ve içeceği cami önüne getiriyor. Çocuklar ve büyükler cami önüne getirdikleri tüm yiyecekleri bir sofra bezi üstüne dolduktan sonra, aralarından seçtikleri bir yaşlı ile bu ürünleri karıştırarak köylüye dağıtıyor. Dağıtım sonrası imam tarafından dualar ediliyor.

Köy sakinlerinden Yaşar Solmaz, ikindi namazı öncesi herkes bisküvi, pide, hurma, şeker, meyve suyu gibi yiyecek ve içecekler getirdiğini, bunları namaz sonrası büyüklerin karıştırıp sırayla gelenlere dağıttığını, bunun asıl amacının paylaşmak olduğunu söyledi.

Bu geleneğin çok eskilere dayandığını, ama kesin tarihini bilen olmadığını belirten Şerif Özbey de "Burada birinci amaç çocukları camiye alıştırmak. Bana o göre o devirde bilinmese de bir sosyal sorumluluk projesi. 'Fakirin ne yediğini zengin, zenginin ne yediğini fakir bilsin' diye Ramazan ayında her hafta perşembe günleri ikindi namazından sonra camide toplanılmış. Herkes evinde ne varsa, zengin de fakirde evindekini buraya getirmiş. Burada toplanıp karıştırmış. Demişler ki fakir zenginin ne yediğini en azından hafta da bir görsün, zengin de fakirin evinde ne olup olmadığını bilsin denilmiş. Bunun yanında çocukların birbirleri ile kaynaşması, büyüklerinden sevgi ve saygıyı öğrenmeleri istenmiş.” dedi.

84 yaşındaki Nuri Özbey ise bu geleneği çocukluğundan bu yana hatırladığını vurgulayarak, “Kendimi bildim bileli bu böyle devam eder. Böyle perşembe günleri toplanıp dağıtıyoruz. Herkes getirir ve elindekini dağıtır.” diye konuştu.