Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, metal işçilerinin grevini erteleyen Bakanlar Kurulu kararına tepki gösterdi. Beko, Bakanlar Kurulu’nun bu kararıyla sermayenin bir kurulu olarak hizmet verdiğini açıkça kanıtladığını söyledi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, grev hakkının iadesi için Genel İş Sendikası genel merkezinde; Birleşik Metal-İş, KESK, TMMOB, ve TTB genel başkanları ile birlikte ortak basın açıklaması yaptı.

Türkiye’de kayıtlı işçilerin sadece yüzde 5’i toplu sözleşme hakkından faydalandığını ifade eden Beko, bu yüzde 5’lik kesimin de grev hakkını kullanabilmesinin giderek zorlaştırılan ciddi bürokratik engellerle karşılaşmakta olduğunu belirtti. Beko, ’’Tüm bu engelleri aşıp grev kararı alan işçilerin bu iradeleri ise bu kez Bakanlar Kurulu kararı ile gasp edilmiştir. 2003 ve 2004’te lastik ve cam 2005’te maden, 2014’te cam ve maden, bugün de metal grevlerini engellemeye yönelik kararlara imza atan AKP iktidarı, işçi sınıfının bu hakkına tahammülü olmadığını açıkça göstermektedir. MESS grevini yasaklarken de "milli güvenlik” gerekçesini öne süren AKP iktidarı için işçilerin kitlesel ölümü değil kitlesel grevi "güvenlik” sorunudur. Kendi iktidarı döneminde 15 bin işçi ölürken "fıtrat”/”kader” söylemiyle sorunu geçiştirenler, konu işverenlerin çıkarları olunca Bakanlar Kurulu'nun toplandığı Pazartesi gününü bile bekleyememiştir. Bakanlar Kurulu’nun bu kararı ‘milli güvenlik’ denilen şeyin gerçekte sermayenin güvenliğinden başka bir şey olmadığını ve Bakanlar Kurulu’nun gerçekte sermayenin bir kurulu olarak hizmet verdiğini açıkça kanıtlamıştır.’’ ifadelerini kullandı.

METAL İŞÇİLERİNİN GREV HAKLARI DERHAL İADE EDİLMELİDİR

Grevin hak olduğunu ve yasaklanamayacağını belirten Beko şöyle devam etti:


’’AKP iktidarının dert ettiği tek güvenlik, sermayenin MESS’in servetlerinin, hanlarının, saraylarının güvenliğidir. İşçilerin insan onuruna yakışır bir ücret ve çalışma koşulları için mücadele vermesi, güvenliğe yönelik bir tehdit olarak görülmüştür. Önümüzdeki günlerde çıkarılması planlanan ‘iç güvenlik yasası’ da bu tehdit algısına uygun olarak hazırlanmaktadır. Hükümet, MESS ve sarı sendikalar, DİSK/Birleşik Metal-İş üyesi metal işçisinden korkmakta haksız değildir. Metal grevleri başladığı anda 5 işletmenin 8 fabrikası MESS’ten kopmuştur. Sarı sendikaların esaretindeki işçiler için umut verici gelişmeler yaşanmıştır. Grev sürseydi bunun devamı gelecekti. Yani AKP iktidarı bu darbe ile MESS’i ve sarı sendikaları kurtarmayı hedeflemiştir. Bir kere daha buradan ilan ediyoruz: Grev haktır, engellenemez ve yasaklanamaz. Metal işçilerinin grev hakları derhal iade edilmelidir. Birleşik Metal-İş sendikamızın aldığı işyerlerinde ve sokakta yürüteceği meşru mücadeleyi kendi mücadelemiz olarak görüyoruz.’’