İstanbul’da Boğaz manzaralı bir konutun metrekaresi 12 bin doları gördü. Fiyatı deniz manzarasından çok konutun Boğaz görüp görmemesi belirliyor.



Gayrimenkul alım, satım ve kiralama hizmetleri veren Arhtur&Miller Real Estate’in fiyat araştırmasına göre Etiler, Bebek, Ulus, Tarabya, İstinye, Yeniköy, Kalamış, Fenerbahçe ve Suadiye gibi bölgelerde yer alan binaların metrekaresi 2 bin 500 dolardan başlıyor. Söz konusu meblağ daha çok eski binalarda geçerli. Bu bölgelerde yeni yapılan projelerden konut almak için metrekare başına minimum 4 bin doları gözden çıkarmak gerekiyor. Boğaz gören bir yerde oturmak pahalıya mal oluyor, ortalama 100 metrekare bir daire için minimum 1 milyon lira ödenmesi gerekiyor. Yalılarda ise metrekare rakamları 40 bin dolara varıyor.

Sonuçlara ile ilgili açıklamada bulunan Arhtur&Miller Real Estate Franchise Koordinatörü Bülent Arman, “Boğaz çevresinde yer alan konutların fiyatları merak ediliyor. Alıcı olanın da olmayanın kafasında ‘acaba burası kaçadır’ gibi bir soru var. Biz de bu konuda bir araştırma yaptık. Sonuçlar tahmin edileceği gibi el yakan türden.” dedi. Arman, bu bölgelerde evlerin pahalılığını binanın yapım tarihi değil, Boğaza yakınlık derecesinin belirlediğini vurguladı. Arman, deniz manzarasının konut fiyatlarına Boğaz manzarası kadar çok etki etmediğini belirterek, “Örneğin deniz manzaralı Kalamış’ta metrekare fiyatı 2 bin 500 dolardan başlarken, Etiler, Bebek, Ulus gibi yerlerde yakın Boğaz manzarısı bulunan konutlar, metrekaresi 12 bin dolardan alıcı buluyor.” ifadelerini kullandı.

Körfez ülkelerinin zengin sermayedarlarının ilgili olduğu Boğaz hattında yer alan yalılara ve yalı dairelerine de değinen Arman, “Bu türden binalar, hangi yakada olursa olsunlar, konumuna, manzarasına ve özellikle köprülere yakınlığına göre değerlendiriliyor. Yalıların ve yalı dairelerinin metrekare fiyatları arsasına ve konumuna göre 40 bin dolara kadar çıkabiliyor.” dedi.