Kahramanmaraş merkeze bağlı Ilıca beldesinde böğürtlen üretimi yapan Cuma Karalar, Kahramanmaraş'ın böğürtlen üretimi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Ancak bugüne kadar böğürtlen üretimi kentimizde gerçekleşmedi. Bir arkadaşımın tavsiyesi ile 15 dönüm arazide böğürtlen üretimine başladım. Bu yıl ilk meyveleri almaya başladım. Kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar için ciddi bir ekonomik kaynak olarak değerlendiyoruz" dedi. Böğürtlenin organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin bir meyve olduğunu ve kansere karşı koruyucu etkisinin yanı sıra kan şekerini de dengelediğini söyleyen Karalar, 15 dönüm ekili alandan yıllık 20 ton böğürtlen üretimi hedeflediklerini ifade etti. Kıraç kullanılmayan araziyi değerlendirdiklerini anlatan Cuma Karalar, ellerinde 4 çeşit böğürtlen bulunduğunu ve doğal şartlarda yetiştirdikleri meyveyi ilk etapta Kahramanmaraş'ta pazara sunduklarını söyledi. Fidanları geçen yıl diktiğini ve ilk yılda meyve almaya başladıklarını anlatan Karalar, şöyle konuştu: "Kentimiz dondurma sektöründe önemli markalara sahip. Bu sektörde faaliyet gösteren firmalar önemli ölçüde böğürtlen tüketiyor. Kendileri ile görüşme halindeyiz. Diğer yandan çevre illerden de talep var. Sabah erken saatlerde bahçeden topladığımız meyveleri paketledikten sonra satışa sunuyoruz." Nihai hedeflerinin ihracat olduğunu belirten Karalar, sözlerini şöyle tamamladı: "Özellikle Avrupa ülkeleri yaş meyveye büyük rağbet gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda fidan dikimini artıracağız ve sistemli bir şekilde kendi markamızı oluşturarak böğürtlen ihracatı yapmak istiyoruz."