Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) Başkanı Mehmet Şerif Öter, bölgede günlerce devam eden elektrik kesintilerinde konunun muhatabının özel şirketler değil Ankara (hükümet) olduğunu söyledi. Mehmet Şerif Öter, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin (DEDAŞ) elektrik altyapı sorunu ve diğer sorunları çözmeden kaçak elektrik tahsilatı yapmayı tercih ettiğini de ifade etti.

Yıllardan bu yana bölgede yaşanan elektik sorunlarının çözülmediğini hatırlatan Öter, yaz aylarında tarımsal sulama kış aylarında ise ısıtıcıların gerekçe gösterilerek hükümetin halkı kaçak elektrik kullanmakla suçladığını aktardı. Öter, bu davranış ile hükümetin çözüm bulmak yerine çareyi özelleştirmekte bulduğunu kaydetti.

Elektrik enerjisinin altyapısının ve diğer sorunların çözülmeden elektrik dağıtım işinin özel şirkette devrinin büyük hata olduğunu kaydeden Öter, sorunun her geçen gün daha da büyüyerek vatandaşı adeta isyan noktasına getirdiği uyarısında bulundu.

Bölgede elektriğin dağıtımını alan DEDAŞ’ın eskimiş nakil hatları, yetersiz trafoları onarıp düzeltme yerine öncelikle kaçak sorununu çözmeye ve para toplamayı tercih ettiğini anlatan Öter, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Su ve ekmekten sonra temel ihtiyaçlardan olan elektriğin büyük miktarı barajlardaki hidroelektrik santrallerinde üretilmesine rağmen dünyada elektriği en pahalı kullanan ülkeler arasında 22 ülke sıradayız. Bölgede havanın sıfır derecenin altına düştüğü bu günlerde bazı mahallelerde yanan trafoların değişimi bazen bir hafta ile 10 gün arası sürmektedir. 226 bin nüfuslu Kızıltepe’de bazı arızalar bir veya iki gün gecikmeyle onarılıyor. Bu durumu vatandaşlarımız kendilerine kasıtlı olarak yapılan eziyet ve zulüm olarak görmektedir. Bizlerde federasyon olarak halkımıza çağrıda bulunuyoruz; yaşanan elektrik sıkıntısı hepimizin psikolojisini bozmuş, kiminin makineye bağlı hastası var, kimisi günlerce susuz kalıyor, geleceğimiz olan öğrencilerimiz ödevlerini yapamıyor. Sorun büyüktür. Sorunun muhatabı hükümettir, Ankara’dır. Elektrik sorunun çözülememiş olması bölge halkının temsilcileri olan AK Parti ve HDP milletvekillerinin gereken hassasiyeti ve ciddiyeti ortaya koyamadıklarındandır. Sivil toplum olarak elektrik sorunun çözümü birinci önceliğimizdir. Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyon olarak Şanlıurfa ve Diyarbakır sivil toplum örgütleriyle iletişime geçeceğiz. Gerekirse bir kez daha Ankara’ya gideceğiz. Bu sorun çözülünceye kadar durmayacağız. Bu süreçte halkımızdan rica ediyoruz herkes evinde iş yerinde israftan kaçınsın, birer ısıtıcının fişini çeksin.” şeklinde konuştu.