İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) düzenlediği Türkiye’de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Projesi İzmir Çalıştayı’nda, bölge ve sektör anlamında gelişimin ipuçları tartışıldı. Ege Bölgesi Sanayi Odası’ndaki (EBSO) çalıştaya, İZKA yetkililerinin yanısıra Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Kalkınma Bakanlığı, özel sektör temsilcileri, üniversiteler, TÜİK, Kalkınma Bankası gibi İzmir'de sektör araştırmaları yapan kuruluşlar katıldı.

İZKA Planlama Birimi Başkanı Murat Çelik, çalıştayla "Türkiye’de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi" projesinde bölge ve sektör rekabet politikalarının iyileştirilmesi, bölgesel kalkınma ajansları, Kalkınma Bakanlığı ve ilgili diğer kurumlar arasındaki koordinasyonun geliştirilmesinin amaçlandığını söyledi. Söz konusu projenin 2014 Kasım ayında başlatıldığını belirten Çelik, toplam 22 ay süreceği, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edildiği bilgisini verdi. İzmir, Konya ve Erzurum'un bu proje için pilot il olarak belirlendiğini de ifade eden Çelik, İzmir'in gerek altyapı gerekse bilgi ve deneyim anlamında yeterli olduğu görüşünü dile getirerek şunları söyledi: “Bu çalıştayda bölgesel rekabet edebilirlik göstergeleri ve bölgedeki öncelikli sektörlerin tanımlanmasına yönelik metodoloji başlıklarına odaklanacağız. Bölgemizdeki öncelikli sektörlerin belirlenmesi, yatırım teşvik mekanizmalarına da önemli bir veri sağlayacaktır.”

‘BİLGİ VE DENEYİM PAYLAŞIMI SAĞLIYOR’

OECD’den Proje Yöneticisi Gregory Lecomte ise 34 ülkenin katılımıyla hizmet veren OECD'nin, ekonomik kalkınma ve ticaretin gelişimi için bilgi ve deneyim paylaşımı sağladığını belirtti. Türkiye'nin de kurucu üyeleri arasında yer aldığını hatırlatan Lecomte, çalıştayda yatırım, sanayi, servis hizmetleri, ticaret ve eğitim gibi pek çok farklı konuda bilgi ve ipuçları aktaracaklarını sözlerine ekledi.

Çalıştayda OECD proje ekibiyle katılımcılar arasında İzmir’de yapılan sektörel çalışmalar ve kullanılan ekonomik göstergeler konusunda teknik düzeyde bilgi alışverişi sağlandı.