ALB Menkul Değerler tarafından hazırlanan Borsa İstanbul ve Dünya Piyasaları Gelişmeler/Beklentiler Raporu yayınlandı. Rapora göre BİST 100 endeksi bu hafta 87.048 ”“ 82.557 seviyeleri arasında işlem gördü.  Endeks haftayı yüzde 3,47 değer kazanarak ve 86.168 seviyesinden tamamladı.  Banka Endeksi yüzde 5,66 değer kazandı. Sanayi Endeksi ise yüzde 1,07 değer kazandı.
Raporu yorumlayan ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Eda Önder'in yaptığı açıklamaya göre;
“Haftaya uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un çelmesi ile başlayan Borsa İstanbul, haftanın şımarık çocuğu petrol ve gevşeyen tahvil faizlerinden destek alarak yükseliş fırsatını kaçırmadı ve haftayı, 2014 yılının rekor seviyelerinden tamamladı.”
 
Avrupa'da Almanya haftaya imzasını attı
Avrupa cephesine baktığımızda hem veri akışı hem de Avrupa Merkez Bankası gündemdeki canlılığını yitirmedi. Gündemimize konu olan veri akışı açısından Euro Bölgesi'nin en güçlü ekonomilerinden Almanya'nın haftasıydı. Veri zincirinde Almanya Kasım ayı IFO iş ortamı endeksi 104,7 puan ile beklentilerin üzerinde açıklanırken, 6 ay aradan sonra ilk kez yükseldi. Büyüme verileri ile devam eden akışta, Almanya, 3. çeyrekte çeyreklik ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 0,1 ve yüzde 1,2 ile piyasa beklentilerine paralel büyüme gösterdi. Haftanın geri kalanında Almanya cephesinde Kasım ayı işsizlik oranı yüzde 6,7'den yüzde 6,6'ya gerilerken, perakende satışlar ve enflasyon verileri, beklentilere paralel olarak gerçekleşti.
 
Draghi'den Avrupa borsalarına can suyu
Haftanın diğer önemli gündem maddeleri olan Euro Bölgesi enflasyon ve işsizlik oranı da sırasıyla yüzde 0,3 ve yüzde 11,5 ile piyasa beklentilerine paralel olarak açıklandı. Veri akışının yoğun olduğu haftada Avrupa Merkez Bankası gündemdeki tahtını kaptırmadı. Hafta boyunca Avrupa Merkez Bankası tarafından gelen açıklamalar, pozitif tarafta kalma eğiliminde olan Avrupa borsalarına can suyu oldu. Avrupa Merkez Bankası'na ilişkin olarak büyümeyi desteklemek amacıyla ülke tahvillerinin satın alınacağı haberlerinin gündeme gelmesi ve Draghi'nin teşvik yanlı açıklamaları can suyu niteliğindeydi. Avrupa'da tahvil faizlerinin rekor düşük seviyelerde seyretmesi de Avrupa'ya ilişkin notlar arasında yer aldı.
 
ABD büyürken tüketici güvenini kaybediyor
Bu hafta piyasalar, ABD gündemini merakla bekledi. Piyasaların merceğinde yer alan ABD 3. çeyrek büyüme verisi yüzde 3,5 beklentisinin üzerinde yüzde 3,9 olarak açıklandı. ABD'de konut fiyatları yükselmeye devam ederken, tüketici güveni beklenmedik bir şekilde geriledi. ABD için kısa haftada yoğun gündem devam ederken, FED'in öncü gösterge niteliğinde baz aldığı PCE enflasyonu aylık bazda beklentiye paralel yüzde 0,2, yıllık bazda da beklentinin hafif üzerinde yüzde 1,6 olarak açıklandı. Haftaya başlarken Avrupa'da görülen iyimser havanın yansımasından destekle başlayan pozitif seyir, zaman zaman zayıflasa da, hafta boyunca, ABD borsalarında yatay pozitif seyir şeklinde hakim oldu.
 
Borsa İstanbul'dan rekor üzerine rekor
Borsa İstanbul cephesinde ise, bu haftanın kazananı Borsa İstanbul'du. Veri akışında haftaya başlarken Kasım ayı kapasite kullanım oranı ve imalat güveni verileri takip edildi. Kapasite kullanım oranı yüzde 74,9'dan yüzde 74,5'e gerilerken, imalat güveni ise 106,9 puandan 102,7 puana geriledi. İmalat güveni verisi Ocak ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Veri zincirinin bir diğer halkası olan Kasım ayı tüketici güveni ise 2014 yılının şu ana kadarki en düşük seviyesi olarak kayıtlarda yerini aldı. Kasım ayı tüketici güveni 70,3 puandan 68,7'ye geriledi. Yurt içinde haftanın bir diğer önemli verisi ise Ekim ayı ticaret açığı verisiydi. Ekim ayı ticaret açığı 6,55 milyar dolar olan beklentilerin altında 6,25 milyar dolar olarak açıklandı. Gündeme konu olan verilerin hafta boyunca Borsa İstanbul'un seyrinde sert bir hareketi görülmezken, haftanın kazananı Borsa İstanbul oldu.
Haftaya başlarken uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde Türkiye'nin BB+ notunu ve negatif görünümünü teyit etmesi satıcılı bir başlangıca neden olurken, Borsa İstanbul'un pozitif  tarafta kalma çabası galip geldi. Hafta içinde Borsa İstanbul'a bir çelme de Goldman Sachs'tan geldi. Goldman Sachs'ın yayınladığı bankacılık sektörüne ilişkin raporla birlikte, endekste bankacılık sektörü hisseleri öncülüğünde satışlar görülse de, sonrasında görülen toparlanma çabaları sonuç verdi. Hafta boyunca karşısına çıkan engelleri elimine etmeyi başaran Borsa İstanbul, global gündemi de gözden kaçırmayarak yoğun gündemi yükseliş fırsatı olarak değerlendirdi. Avrupa'da Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alımlarına ilişkin yaratmış olduğu iyimserlikten destek alırken,  OPEC toplantısı sonucunu da dikkate aldı. Haftanın son işlem gününde ise Borsa İstanbul rekor üzerine rekor kırdı.
 
1 Aralık haftası beklentileri:
Hafta boyunca yükseliş eğilimini koruyan ve haftanın son işlem gününde rekor seviyelere ulaşan Borsa İstanbul'da söz konusu seviyelerden görülebilecek kar satışları için dikkatli olunmalı. Önümüzdeki hafta yurt içinde ve yurt dışında gündeme konu olacak veri akışının döviz kurları üzerinde hareketlilik yaratabilecek olması nedeniyle dikkatle takip edilmeli. Dolar/TL için hafta boyunca işler dolar aleyhindeydi. İyi gelen ABD verisinin piyasalar tarafından olumlu fiyatlanmadığı görülürken, kötü gelen ABD verisinin de Dolar/TL üzerinde aşağı yönlü hareketler yaratması notlarımız arasında yer alırken, bu hafta Dolar/TL uykusundan uyanır mı sorusu akıllara geliyor. Bu hafta yurt içinde Kasım ayı enflasyon verileri izlenecek olup, aylık bazda yüzde 0,28, yıllık bazda ise yüzde 9,00 beklenen enflasyon verilerinin, beklentilerin altında gelmesi durumunda Dolar/TL için geçtiğimiz haftadaki tablo ile karşı karşıya kalabiliriz. ABD tarafında da haftanın en önemli gündem maddesi Kasım ayı tarım dışı istihdam değişimi verisi. Beklentisi 225 bin olan tarım dışı istihdam verisinin beklentinin üzerinde gelmesi durumunda, dolarda görülebilecek değerlenme eğilimi Borsa İstanbul'un olumlu havasını bozabilir. Endeksin seyrinde bu hafta Türk Lirası'nın dolar karşısındaki duruşu önemli. Türk Lirası'nın temkinli duruşunu koruyamaması halinde, endeksteki rekor seviye arayışları yerini destek seviyeleri aramaya bırakabilir. Özellikle Dolar/TL'de 2,2170 seviyesinin üzerinde görülebilecek hareketler, dikkatle takip edilmeli.
Teknik açıdan rekorları kıran endeks, önemli seviyelere işaret etmeye devam ediyor. İzleyeceğimiz haftada Borsa İstanbul'da izlenecek direnç seviyeleri 87.500 ve 89.000 seviyeleri olup, dikkatle takip edilmesi gereken destek seviyeleri 84.500, 82.500 ve 81.000 seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.