Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, dayanıklı tüketim mamulleri sektöründe kredi kartına 9 olan taksit sayısının 12’e çıkarılmasının iç talebi canlandıracağını belirtirken, ÖTV ve KDV’de de kısmi bir indirim talebinde bulundu.

KAYSO Nisan ayı olağan meclis toplantısı odanın konferans salonunda yapıldı. Toplantıya, KAYSO meclis üyeleri, disiplin kurulu üyeleri ve meslek komitesi üyeleri katıldı. KAYSO Meclis Başkanı Nureddin Okandan, toplantı yeter sayısının bulunduğunu belirterek, meclis toplantısını açtı.
Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, geçen ay meclis toplantısında Eximbank’ı misafir ettiklerini hatırlatarak, “Eximbank’ın reel sektöre aktarmakta olduğu fonların hızla artmakta olduğunu görüyoruz. Geçen ay burada Eximbank’ın kaynaklarında ilk etapta yüzde 50, daha sonrada yüzde 100’e varan artışla sağlanacağı ifade edildi ki buda nereden baksak bu özel sektörümüze ilave 20 milyar TL gibi bir kaynaktır. Buda çok iyi bir imkan. Eximbank’ın ihracatçılarımıza yönelik bu fonksiyonunu artarak devam ettirmesi gayet memnuniyet vericidir” dedi.

Elektrikli ev aletleri, mobilya ve tekstil gibi sektörlerde kredi kartına taksit sayılarının dokuzla sınırlı olduğunu hatırlatana Başkan Boydak, iç talebi canlandırma adına kredi kartına taksit sayılarının dokuzdan 12’ye çıkarılması talebinde bulunarak, “Biz bu düzenleme yapılırken de 9 taksit olmasına itiraz etmiştik ama mesajımızı tam iletemedik. Belki de o zaman öyle olması gerekiyordu. Dayanıklı tüketim mamulleri sektörünü canlandırmak adına eğer mümkünse taksit sayılarının 12’ye çıkarılması iç talebi canlandıracaktır. Tüketicinin vadeye ihtiyacı varsa zaten bir şekilde bunu aşıyor. Bizim isteğimiz bu alış verişler kayıt içerisinde, daha derli toplu yapılsın. Onun için biz bu 12 taksiti önemsiyoruz” dedi.

Ayrıca 2009 yılında olduğu gibi gerek otomotiv sektöründe gerekse dayanıklı tüketim mamullerinde ÖTV ve KDV’de kısmı bir indirim yapılmasını talep ettiklerini açıklayan Boydak, “Bunun vergi gelirlerini düşürücü bir etkisi olmayacağına inanıyoruz. Kayıt dışılığı azaltacaktır. Bizim üyelerimizin nerede ise tamamının bu konu da sıkıntıları var. Biz kayıt dışılıkla rekabet etmekte hakikaten zorlanmaktayız. Zaten birçok sektörümüzde KDV yüzde 8 olarak uygulanmakta. Ana sektörlere destek olunması bakımından bu konunun üzerinden bir kez daha geçilmesini talep ediyoruz. Burada bir popülizmle de alakası yok. Bizim derdimiz piyasaları harekete geçirmek ve canlandırmaktır” diye konuştu.

Vadeli ithalatlarda yüzde 6 olan KKDF oranlarının sanayicilerin talebi ile özellikle hammadde ve yatırım mamullerinde yüzde sıfıra indirildiğini hatırlatan Boydak, bu sayede sanayicilerin finansmana daha ucuz erişeceklerini, Kayseri Sanayi Odası’nın 6-7 yıllık talebinin de çözüldüğünü belirterek, hükümete teşekkür etti.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dalgalanmaların devam ettiğini ifade eden Boydak, “Bu durum karşısında bizim cirolarımızı artırmamız gerekiyor. Masraflarımızı karşılayabilmenin en temel yollarından bir tanesi, 100 birimlik satışımızı 110’a çıkarmaktır. Böyle olunca ancak başa baş kurtarabiliyoruz demektir. Çünkü ülkemizde yüzde 7-8 oranında enflasyon var. Cirolarımızı artırmak içinde ekstra finansman ihtiyacımız olacak. Cirolarımızı artırırken de hem yoğun üretimden karlılığımızı bir miktar daha artırma olanağımız var, hem de sabit maliyetlerimizi biraz daha aşağıya düşürme imkânımız var” dedi.