Türkiye’nin dev mobilya üreticisi Boydak Holding, Rusya’nın Vladimir kentinde Bellona markası ile 2010’da başladığı 50 milyon dolarlık fabrika yatırımını tamamladı. Şirket, 50 bin metrekare kapalı alanı olan bu tesislerinde panel mobilya, döşeme ve yatak ürün gruplarının tamamını üretilebiliyor. Rusya’da 200’den fazla noktada ürünlerini satışa sunan Bellona, farklı kentlerde kuracağı lojistik merkezleri ile yatırımlarına devam edecek.

Moskova’da Crocus Expo’da düzenlenen mobilya fuarına katılan Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Memduh Boydak, Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bozdağ ve Bellona Rusya Genel Müdürü Aygün Başok, Cihan Haber Ajansı’nın Rusya yatırımları ve kriz süreci ile ilgili sorularını cevapladı.

"RUSYA’DA KRİZ YOK, DURGUNLUK VAR, O DA DİP NOKTASINI AŞTI"

Ukrayna krizi, Batılı ülkelerin yaptırımları ve petrol fiyatlarının sert düşmesi nedeni ile Rusya ekonomisinin içinde bulunduğu süreci kriz olarak değerlendirmenin doğru olmayacağını ifade eden Boydak Holding CEO’su Memduh Boydak, “Rusya ekonomisinde kriz değil, durgunluk var. Bu da dip noktasını geçmiş durumda. Rusya çok büyük bir ülke ve çevre ülkelerle birlikte geniş bir coğrafya. Bu süreci kısa sürede atlatacaktır. Biz Rusya’nın geleceğine güveniyoruz.” dedi.

Rusya’da döviz kurlarının aşırı yükselmesi ile durgunluk sürecine girildiğini ifade eden Boydak, “Bu aslında, Rusya’nın içerideki milli sanayisini koruma adına bir fırsat haline de gelmiş oluyor yani bir yerde ithalatı ciddi bir anlamda kesip yerli üretime de yoğunlaşmış oluyorlar. Bizim de burada yerli olduğumuz için bunların bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Bu tür zamanların şirketlerin yapılarını kontrol etmeleri açısından da bir fırsat oluşturduğunu ifade eden Türk girişimci, “Bir de farklı fırsatları da beraberinde getirebilecek bir takım hadiseleri de beraberinde barındırabilir yani ona da dikkat etmek lazım. Yani birisinin kriz diye bahsettiği bir şey başkası için fırsat olabilir. Olaylara bu gözle de bakmak lazım.” tavsiyesinde bulundu.

RUSYA’DAN ÇEVRE ÜLKELERE İHRACAT YAPIYOR

Yurt dışında yapılan yatırımlarda çok dikkatli olunmasını, ülke dinamiklerini iyi kavramadan yapılan yatırımların olumsuz sonuçlar doğuracağını kaydeden Boydak, Rusya’daki yatırımın kendileri açısından büyük bir tecrübe olduğunu söyledi. Rusya’da yatırımlarının 50 milyon doları bulduğu bilgisini veren Boydak, “Bu ciddi bir yatırım ciddi bir kaynak. İnşallah bunu önümüzdeki dönemlerde, Rusya’nın dalgalanmaların akabinde daha da rahatlamasıyla beraber hem Rusya adına hem ülkemiz adına istihdam oluşturma adına değere dönüştüreceğimize biz gönülden inanıyoruz. Artık otobana çıktık düz yoldayız. 140 milyon nüfusla beraber Rusya ciddi bir tüketim coğrafyası. Kendi civarındaki ülkelerle de gümrükten muafiyet uygulamaları var. Bu da ümit var olduğumuz konulardan biri. Rusya üzerinden başka ülkelere de ihracat yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

"RUSYA PAZARI UMUT VERİYOR"

Rusya’nın Türkiye’den bakıldığında iş yapma açısından zor bir ülke gibi görüldüğünü, ancak işin içine girildiği zaman bunun böyle olmadığını gördüklerini ifade eden Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bozdağ da şöyle konuştu:

“Rusya’da hukukun temel kurallarının gayet iyi işlediğini, anayasanın vermiş olduğu birtakım mülkiyet halklarının ve yabancı yatırımcıya sağlanan teşvik haklarının gayet iyi korunduğunu, yasaların güzel işlediğini gördük. Uluslararası sebeplerden dolayı petrol fiyatlarında dalgalanma oldu ve ülkede kısa süreli ekonomik şoklar yaşandı. Bu dünyanın her yerinde oluyor. Hepsinin geçici olacağını düşünüyoruz ve Rusya’nın geleceğine olan inancımızı en iyi şekilde muhafaza ediyoruz. 5 yıl içerisinde Rusya’nın St. Petersburg’dan şehrinden Vladivastok’a kadar çok geniş bir coğrafyada ürünlerimiz satılıyor. Rusya’nın her noktasına istediğimiz an ulaşabilecek lojistik ağını kurduk. Ekonomik göstergelerin şu an çok olumlu olmamasına rağmen Allah’a çok şükür başa baş noktasına gelmiş durumdayız. Böyle bir ortamda bu seviyeye gelmek, önümüzdeki yıllarda bizim için çok umut verici.”

"RUSYA 2016 SONUNDA ESKİ SEVİYESİNE DÖNER"

Rusya’nın tam olarak bir kriz içerinde olduğunu düşünmediklerini ifade eden Bozdağ, “Yaşanan sürecin geçici dalgalanmalar ve piyasa düzeltmeleri olduğunu düşünüyorum. Bunlar kalıcı değil, çünkü Rusya çok ciddi bir ihracat ülkesi. Sovyetler zamanından gelen çok büyük bilgi ve birikimleri var. Makine ve kimya sanayisi, enerji alanındaki yatırımlar ve uzay teknolojisinde parmakla gösterilecek bir ülke. Rusya sadece petrol ve doğalgaz endeksli bir ülke değil. Rusya insan kaynağı ve diğer sektörlerde oldukça birikimleri olan bir ülke. Yaşanan geçici durumun çok uzun sürmeyeceğini en geç 2016 sonu itibariyle geçmiş yıllardaki seviyesine rahatlıkla dönebileceğini ümit ediyorum ve inanıyorum.” öngörüsünde bulundu.

RUSLAR, BELLONA MARKASINI TANIYOR

Bellona Rusya Genel Müdürü Başok da verdiği bilgide Rusya’da sürekli olarak fuarlara katıldıklarını, Rus müşterilerin taleplerine uygun ürünleri üretmeye başladıklarını söyledi. Rusların hangi renkler, hangi fonksiyonel ürünler tercih ettiklerini kavradıklarını ve bu ürünlerden oluşan bir katalog hazırladıklarını ifade eden Başok, şunları söyledi:

“Katalogumuzda yer alan ürünlerin yüzde 90’ınını Vladimir’de bulunan fabrikamızda üretebiliyoruz. Bellona artık mobilya sektöründe tanınan bilinen bir marka oldu. Geçen yıl Milano’da mobilya fuarını ziyaret eden Ruslar, Bellona standını görünce, ‘Bu bizim Rus firması’ diye stantta ki arkadaşlarımıza söylemişler. Bellona Rusya’da bilinen bir marka olma yolunda hızla ilerliyor. Türkiye’nin 20 katından daha fazla büüyk bir coğrafyanın her köşesine ürünlerimizi gönderiyoruz. Kaliteden taviz vermeden lojistik alt yapısını da sağlamlaştırarak pazarda kalıcı olmak için çalışıyoruz. Rusya ekonomisine, Rusya’nın büyüklüğüne, Rusya’nın tüketicisine biz güveniyoruz ve önümüzdeki dönemler içerisinde yatırımlarımızı çok daha ileriye taşıyacağımıza inanıyoruz.”