İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Wyndham Grand Otel'de düzenlenen Sermaye Piyasaları Kongresi'nde konuştu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Küresel finans krizi başladığında bu krizin Türkiye'yi teğet geçeceğini ifade etmiştim, birileri bu sözümü o zaman kendilerince hafife almıştı. Sonuçta ülkemiz 2009 yılındaki küçülme dışında, bu kriz dönemini rekor büyüme oranlarıyla atlattı." dedi.

Erdoğan, "Türkiye'nin durumu dünya genelinden özellikle de Avrupa'dan çok daha iyidir. Üstelik ülkemiz diğerlerinden farklı olarak Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kafkasya, Karadeniz gibi kriz bölgelerinin çok yakınında bulunuyor. Bilhassa komşularımız Suriye ve Irak'taki her gelişme bizi çok yakından ilgilendiriyor" diye konuştu.

'Finans sektörünün parasını kasalarda tutması gaflet'
Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Ben paranın siyasetinde Nurettin kardeşim kadar kabiliyetli değilim. Açık konuşacağım, o da şudur; Bir defa bu ülkenin değerlerine, bu ülkenin ayağa kalkmasına hep birlikte destek vereceğiz. Çünkü parayı yastığın altında saklamak nasıl bir gafletse, finans sektörünün de parasını kasalarda tutması, hayata, piyasaya sürmemesi o denli gaflettir." dedi.

Erdoğan, "Finans merkezi olarak İstanbul'un yeni atacağı adımlarla dünya finans merkezleriyle bir yarış içerisinde olacağına inanıyorum, en ufak bir şüphem yok. Bunu örnek haline getirmemiz lazım. Bir diğer adım da İslami finans noktasında. 'Ben faize paramı yatırmam' diyenler için de bir kapı. Nedir bu? Bütün katılım şirketlerinin de bu sektörde yerini alması. Bu da büyük önem arz ediyor." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakıyorsun ABD'ye faiz oranları daha şurada geçen yıla kadar 0,25'ti. Şimdi 0,50 filan, oralarda dolaşıyor. Geliyorsun Avrupa'ya 0,50, 1, 1,50 buralarda. Japonya eksi, bunları konuşuyor. İsrail hakeza oralarda. Bize bakıyorsun, aman yarabbi, 15, 16, 17 buralarda. Bununla yatırımcı bu piyasaya nasıl girsin? Nasıl bu adımları atsın? Atıyorsa bile zaten reel sektör kazandığını ancak oraya yetiştiriyor. Kendisine bir şey kalmadığı için yeni yatırımlar da yapamıyor. Böyle bir sıkıntının içerisinde bu iş yürümez. Öyleyse bizim bu konuda sermaye piyasaları olarak çok ciddi bir adım atmamız lazım." ifadelerini kullandı.

'Varlık fonu bana göre Türkiye'nin çok geç kalmış bir projesidir'
Erdoğan, "Şu anda varlık fonu bana göre Türkiye'nin çok geç kalmış bir projesidir. Şimdi varlık fonu ile beraber ortada oluşacak assetler inanıyorum ki, bizim gücümüzü ulusal ve uluslararası bazda artıracak. Bu konuda da hükümetimize başarılar diliyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Faize dayalı küresel finans sisteminin, sukuk gibi, alt yapı gayrimenkul yatırım ortaklığı gibi insaflı finans araçlarıyla yeni bir yörüngeye oturtulmasına ihtiyaç vardır. Faizden para kazanmak yerine yatırımdan para kazanmak, sadece insaflı değil aynı zamanda sürdürülebilir bir modeldir. Bunun üzerinde duralım. Bu finansman araçlarını ön plana çıkaramayan ülkelerin halen yaşadıkları krizden daha uzun yıllar çıkamayacaklarına inanıyorum." ifadelerini kullandı.