Antalya Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, turizmde 2015 yılının 'kayıp yıl' olduğunu şimdiden tedbir alınarak 2016 kurtarılması gerektiğini söyledi.
Antalya'ya gelen 12 milyon turistin 4 milyonunun Manavgat destinasyonunda konakladığını belirten Boztaş, 2015 yılının ilk 5 ayında geçen yıla göre bölgeye gelen turist sayısında yüzde 10,4 düşme olduğunu kaydetti.

Turizm sezonu ile ilgili değerlendirmede bulunan Boztaş, Rus turist sayısında ise geçen yıla göre düşmenin yüzde 32,4 seviyesinde olduğunu ifade etti. Bu senenin ilk 6 ayı bittiği ve Rus turizmindeki durgunluğun devam ettiğinin altını çizen Boztaş, konaklama tesislerinin fiyat indirimi nedeniyle Alman turistlerde ise yüzde 13,4 artmanın olduğunu vurguladı.

2015'in Türk ve Antalya turizmi adına kayıp bir yıl olduğunu ifade eden Boztaş, "7 Haziran seçimleri sonrası bürokraside ve piyasalarda yaprak kımıldamıyor. Turizmde 2015'i kaybettik 2016'yı kurtarmak için acil bir şekilde hükümetin kurulması lazım. Seçmen 7 Haziran'da hiç bir partiye tek başına hükümet olma şansı vermedi. Seçmen, sorunların çözümü için kendi aranızda uzlaşın mesajını verdi. Turizmde daha büyük kayıpların olmaması için partilerin 'benim şu çizgim var bu çizgim demeden' uzlaşı içinde bir hükümet çıkarmalı. Yoksa 2016'da kaybederiz. " diye konuştu.

Geçen yıla göre ülkeye ve Antalya'ya 2015'nin ilk 5 ayında gelen turist sayısında yüzde 10,4'lük bir düşme olmasına karşı turizmde rakip ülke İspanya'da yüzde 5 artmanın olduğuna dikkat çeken Boztaş, İspanya'nın Rus turizmindeki düşüklüğünün ise yüzde 28,7 seviyesinde olduğunu söyledi.

Bölge destinasyonunda otellerin Rus turizmindeki düşmenin Avrupalı turistte de yaşanmaması için ağustos, eylül ve ekim aylarında fiyat indirimine gitmek zorunda kaldığını dile getiren Boztaş, "Son yılların en zor turizm sezonunu geçiriyoruz. Sezon sonunda geçen yıla göre bölgeye gelen turist sayısında toplamda yüzde 10 düşme olacağını tahmin ediyorum. Turizm gelirlerinde ise yüzde 25-30 oranında kayıp olacaktır." ifadesini kullandı.

Yıllık 4 milyon turisti ağırlayan Manavgat destinasyonu turizmde ülke ekonomisine 4 milyar dolar döviz girdisi sağlıyor.