Latin Amerika’nın 200 milyon nüfuslu ülkesi Brezilya, geleceğin en çok turist çeken ülkelerinden birisi olmaya aday. 2014 Dünya Kupası'nın ardından 2016 Olimpiyat oyunlarına da ev sahipliği yapacak ülke son yıllarda turistlerin en çok tercih ettiği lokasyonlar arasında yer alıyor.

Avrupa merkezli araştırma şirketi Euromoney'nin yayınladığı bir rapora göre Brezilya'nın 2022 yılında dünyanın en çok ziyaret edilen 5 ülkesi arasında yer alacağı tahmin ediliyor. Dünya Kupası sürecinde yaklaşık 7 milyon turistin ziyaret ettiği ülkede bir aylık süre zarfında 30 milyar dolar hasılat elde edildiği biliniyor. Gelecek yıl Rio de Janeiro şehrinde düzenlenmesi beklenen Olimpiyat Oyunları içinse 10 milyon yabancı turistin gelmesi bekleniyor. Son aylarda dolar kurunda yaşanan artışa bağlı olarak iç turizmin canlandığı ifade edilirken uzmanlar ekonomide yaşanan kırılmanın geçici bir süreç olduğu konusunda ortak görüş belirtiyorlar.

Rousseff hükümeti döneminde ise turizm politikalarını değiştirmeye yönelik bazı güçlü hamleler yapıldı ve bu hamleler varolan potansiyelin değerlendirilmesi amacını taşıyor. Sektörün istihdam sağlamada bir önceki yıla göre 40 bin kişilik artış göstermesi bu hedefe doğru somut adımlar atıldığına işaret ediyor. Bu kapsamda yapılan en büyük reform olarak ülkede inşa edilen yeni havaalanları, otobanlar ve geliştirilen ulaşım sistemi örnek gösteriliyor. Son dönemde hızlı tren projelerine yönelen ülke, altyapı yatırımları konusunda özellikle Çin'den büyük destek alıyor.

8 buçuk milyon kilometrekarelik alanla dünyanın beşinci büyük toprağına sahip olan Brezilya, aynı zamanda Latin Amerika’nın ticaret merkezi olma ünvanını taşıyor. Şelaleri, Amazon ormanları, uçsuz bucaksız plajları ile doğa turizmi için alternatif ülkeler arasında yer alan Brezilya'da ayrıca Rio karnavalı, futbol maçları gibi marka haline gelen etkinlikler de birer cazibe unsuru olarak öne çıkıyor.

Brezilya’ya geçen sene en fazla turist sırasıyla Arjantin, ABD, Almanya, Şili, İtalya, Fransa, İspanya ve Portekiz’den geldi. Brezilyalı'ların en çok ziyaret ettiği ülkeler sıralaması ise ABD, Arjantin, İtalya, Portekiz, Uruguay, İspanya ve Türkiye gibi ülkelerden oluştu. Brezilya’da 2012 yılında gösterime giren ve Kapadokya’da geçen “Salve Jorge” adlı dizi, Brezilyalılar için Türkiye’yi merak konusu haline getirdikten sonra, Brezilyalı turist sayısı ülkemizde büyük bir yükselişe geçti.