Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, iç talepte kuvvetli yavaşlama olduğunu beliterek, “İç talebin hızlı bir şekilde canlandırılması gerekiyor.” dedi.

Burkay, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ocak ayı sanayi üretim verilerini değerlendirdi. Burkay, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,4 azaldığını, geçen yılın ocak ayına göre ise gerilemenin yüzde 2,2’ye ulaştığını hatırlattı. Sanayi üretiminde yaşanan düşüşte Türkiye’nin ihraç pazarlarında yaşanan sorunların etkili olduğunu ifade eden Burkay, “Özellikle yakın ve komşu ülkelerimizde yaşanan sorunlar ihracatımızda da önemli kayıplara yol açmaktadır.” dedi.

“AŞAĞI YÖNLÜ GİDİŞİ DURDURMALIYIZ”

Döviz kurlarındaki artışların ve dalgalanmaların da piyasaları olumsuz etkilediğini belirten Burkay, iç talepte de kuvvetli yavaşlama olduğunu kaydetti. Başkan Burkay, “İç talebin hızlı bir şekilde canlandırılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Burkay, ekonomiye ivme kazandırılması noktasında kamu yatırımlarının bu dönemde büyük önem taşıdığını ifade etti.

Burkay, “Kamu, özel sektör alacaklarını hızlandırabilir. Ayrıca, yıl geneline yayılan yatırımlar da bu döneme çekilebilir. Kamu yatırımlarına da ağırlık vererek büyümedeki ve sanayi üretimindeki aşağı yönlü gidişi durdurmalıyız.”