Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme (UR-GE) projesine başvuran firmalar, hem ihracat hacmini hem de marka değerini arttırıyor.

35 bin üyesiyle Türkiye’nin önde gelen ticaret ve sanayi odalarından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın(BTSO), Ekonomi Bakanlığı tarafından geliştirilen ‘Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme programlarından faydalanarak, firmalara önemli katkılar sunuyor. Ur-Ge Projeleri ile firmaların ihtiyaç analizleri yapılarak belirlenen eğitim, danışmanlık giderleri, yurt dışına yönelik toplu fuar katılımları, ikili iş görüşmeleri faaliyetlerinin yanı sıra yurt dışından getirilecek alım heyeti faaliyetleri de destekleniyor.

100’E YAKIN FİRMA FAYDALANIYOR

Ur-Ge Projelerinden faydalanarak firmalara destek vermeyi amaçlayan BTSO, şimdiye kadar “Uzay, Havacılık ve Savunma”, “Raylı Sistemler” ve “Bebe ve Çocuk Konfeksiyonu” sektörlerinde 3 Ur-Ge Projesi için başvuru yaptı. Firmaların doğrudan ihracat yapabilmeleri ve kurumsal kapasitelerini arttırmalarının amaçlandığı projelerden 100’e yakın firma faydalanıyor.

Her proje için toplam 4,5 milyon dolara kadar kaynağın sunulduğu Ur-Ge programı için çalışmalarına 2015 yılında da devam eden BTSO, Kimya ve Makine sektörlerinde de Ur-Ge projesinden faydalanmak için girişimlerini sürdürüyor. Ekonomi Bakanlığı’nın yüzde 75 destek verdiği projeye, BTSO ise yüzde 25 katkı sağlıyor. Bu şekilde Ur-Ge Projesi’ne katılan firmalar hiçbir ücret ödemeden projeden faydalanarak rekabetlerini arttırma imkanı yakalıyor.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olan Bursa’dan güçlü markaların çıkmasını istediklerini söyledi. Şimdiye kadar 3 ayrı Ur-Ge Projesi ile 13,5 milyon dolarlık kaynak sağladıklarını belirten Burkay, Bursalı firmaları Ur-Ge Projelerine katılmaya davet etti.

45 MİLYON DOLARLIK KAYNAK

Burkay, “Firmalarımızın markalaşması ve uluslararası alanda güçlü bir konuma ulaşmasını istiyoruz. Kentimize kazandırdığımız Ur-Ge desteklerinin firmalarımıza ve Bursa iş dünyasına hayırlı olmasını diliyorum. Şimdiye kadar 5 ayrı alanda Ur-Ge çalışmalarımız sürüyor. Hedefimiz 10 Ur-Ge Projesi’nden firmalarımızın faydalanmasını sağlamaktır. Böylece Bursa’ya toplam 45 milyon dolarlık kaynağı aktarabiliriz.” dedi.