Siyasi belirsizlik sebebiyle artan döviz kurları, Türkiye’nin milli gelirini eritirken borç yükünü arttırıyor. Dolar ve eurodaki yükseliş en çok, dış borcu 180 milyar doları aşan özel sektörü etkiliyor. Yılbaşından bu yana yüzde 23 değer kazanan dolar, özel sektöre 267 milyar TL ek maliyet getirdi. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, doların yakın gelecekte 3,75 TL’ye çıkacağının telaffuz edildiğini belirterek, kur tahribatına karşı önlem alınmasını istedi. Kur risklerinin yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Demirtaş, “Kur kaybının nasıl karşılanacağının hesabı yapılmalı. 180 milyar dolarlık özel sektör dış borcu, 3,75 TL’den nasıl ödenecek?” diye sordu. Kur kayıplarının karşılanması için "Döviz İstikrar Fonu" modelini öneren Demirtaş, ekonomide belirsizlik ve kuşatılmışlık duygusunun giderek arttığını söyledi.

‘İLK DEFA BU KADAR ÇOK ENDİŞELİYİZ’

Ekrem Demirtaş, ağustos ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada artan terör olayları, siyasette yaşanan belirsizlikler ve kurların artmasıyla ekonomide yaşanan dalgalanmaları değerlendirdi. Terör olaylarının ülkenin sadece bir bölgesinde yaşanmadığını belirten Demirtaş, “Sadece doğuda değil, İstanbul’un göbeğinde, Dolmabahçe Sarayı’nın nöbetçi kulübesine de ateş açıldı. Anneler, babalar bir yerde Türkçe, bir yerde Kürtçe ağıt yakıyor. Ananın ismi Sivi, babanın Diyap, soyadları Mete, can oğulları Yakup’u kaybettiler.” dedi. Sadece terörün değil, toplumsal kutuplaşmanın da hızla arttığını söyleyen Demirtaş, “Siyasiler birbirini dinlemiyor, adeta birbirinden nefret ediyor. İlk defa bu kadar çok endişeliyiz. İsteğimiz sadece terörün bitmesi değil, bu toplumsal kutuplaşmanın da sona ermesi.” ifadelerini kullandı.

‘KOALİSYON KURULSAYDI, TOPLUMSAL KUTUPLAŞMALAR AZALIRDI’

Siyasette yaşanan gelişmelere de değinen Demirtaş, şunları söyledi: “Bu ortamda, seçimin üstünden tam 80 gün geçti. Tam 32 gün süren AK Parti-CHP koalisyon görüşmeleri olumsuz sonuçlandı. Bu sürede ne görüştüler? AK Parti-MHP görüşmeleri, başladığı gün bitti. Hükümet kurulmak istenmedi. Türkiye, bu dönemde bir koalisyon kurabilmeliydi. Koalisyon kurulsaydı toplumsal kutuplaşmalar azalırdı, terörle güçlü bir mücadeleye girilirdi. Seçimlerin yenilenmesi kararı alındı. Farkında mısınız, yapılacak seçim, iki yıl içerisinde yaşadığımız dördüncü seçim olacak? Peki yeni seçimlerle ne değişecek? Yine tek parti iktidarı çıkmazsa ne olacak? Tekrar seçim mi yapılacak? Siyasetçilerimizin uzlaşmayı öğrenmesi gerekiyor. Hep söylediğimiz gibi siyasetçilerimizden sorun yaratmalarını değil, çözüm yaratmalarını istiyoruz.”

‘RÜZGAR TERS ESİYOR, EKONOMİDE SIKINTILAR VAR’

Ekonomi gündemine yönelik de değerlendirmelerde bulunan Ekrem Demirtaş, ülkede rüzgarın ters estiğini, ekonomide sıkıntılar olduğunu dile getirdi. Dolar ve euronun, TL karşısında tarihin en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çeken Demirtaş, doların 3 lirayı gördüğünü, yakın gelecekte 3,75’in telaffuz edildiğini aktardı. Türkiye’nin döviz açığı yılbaşına göre 37 milyar düşmesine rağmen hala 400 milyar dolar seviyelerinde olduğunu kaydeden Demirtaş, “Yılbaşından bu yana dolar yüzde 23 değerlendiğine göre sırtımıza binen ek yük 267 milyar TL. Gösterge faizdeki artış, son sekiz ayda yüzde 25’i buldu. Yılbaşındaki yüzde 8 düzeyinden, yüzde 10’un üstüne çıktı. Konut, taşıt ve tüketici kredi faizleri arttı. Euronun ve doların bu hızda yükselmesi, ülkemiz ekonomisi için büyük bir risk. ‘Döviz borcumuz yok, bize ne?’ deme şansımız yok.” diye konuştu.

‘BÖYLE GİDERSE ÜLKENİN RİSK PRİMİ DAHA DA ARTACAK’

Kurlardaki yükselmeye rağmen ihracatta da artış olmadığını aktaran Demirtaş, şunları kaydetti: “Böyle giderse ülkemiz ekonomisinin risk primi daha da artacak. Büyüme olumsuz etkilenecek. Ekonomiyi hasta edecek. Döviz açığı hala büyük, rezervler takviye istiyor. Türkiye’nin dış finansman bağımlılığı devam ediyor. Özetle bugün Türkiye ekonomisi çok kırılgan ama Ekonomi Bakanımız, 'Karamsar tablo manipülasyondur.' diyor. Umarız öyledir.”

‘SİFTAH YAPMADAN DÜKKAN KAPATAN ÜYELERİMİZ VAR’

Belirsizlik ve kuşatılmışlık duygusunun giderek derinleştiğine de dikkat çeken Demirtaş, “Piyasalarda siftah yapmadan dükkan kapatan üyelerimiz var. Piyasa istikrarına ve canlılığına ihtiyacımız var.” dedi. İşadamlarına bu süreçte dikkatli olmalarını tavsiye eden Demirtaş, “Bunun için olabildiğince ne TL ne döviz, hiçbir şekilde borçlanmayın ve risk almayın. Öz kaynak kullanmaya çalışın. Fazla stok tutmamaya özen gösterin. Alım satımlarda, alıcıların ödeme gücünü iyi kontrol edin.” şeklinde konuştu.