Sermaye Piyasası Kanunu’nda bankalar ile ilgili spekülatif haberlere cezayı neredeyse imkansız hale getiren maddede değişikliğine gidileceği ifade ediliyor.

Bankacılık Kanunu'nda yapılacak değişiklikle; Bank Asya hakkında spekülatif haberler yaparak suç işleyen gazeteciler ile bunlar hakkında işlem yapmayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) görevli bürokratların işledikleri suçlara dolaylı yoldan af ve delinmesi zor bir zırh getirileceği kaydediliyor. Konuyla ilgili olarak Bugün Gazetesi’nde Metin Arslan imzasıyla yayınlanan haber şöyle:

"Kanunda yapılan değişiklikle sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayanlara ceza verilmesi kendisine ya da bir başkasına menfaat sağlama şartına bağlanıyor. Düzenleme Bank Asya’ya karşı suç işleyenleri korumanın yanı sıra diğer bankaları da tehdit ediyor.

‘BANKA BATTI’ DEMEK SERBEST

Değişikliğin yasalaşması halinde isteyen istediği banka hakkında menfaat sağlamamak kaydıyla her türlü iftirayı atabilecek, ‘şu banka battı’ şeklinde haber yapabilecek. Böylelikle, örneğin borsadaki bir şirket ya da bankayla ilgili spekülatif haber yapan bir gazeteciye menfaat sağlamadığı gerekçesiyle ceza verilemeyecek. Geçmişte merhum işadamı Sakıp Sabancı’ya sadece bir demecinden ötürü uygulanan yasa maddelerinin bugün yüzlerce yalan ve iftira haber ve yorum hakkında uygulanmaması dikkat çekiyor.

HAVUZA SORUŞTURMA YOK

17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları sonrasında hükümet cephesinin ve havuz medyasının hedefe koyduğu milli sermayeyle oluşturulan finans kuruluşu Bank Asya, yüzlerce yalan, yanlış ve iftira niteliğindeki haber ve yorum hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulundu. Ancak bankaların itibar ve güvenini korumakla yükümlü BDDK ve SPK şu ana kadar herhangi bir işlem yapmadı.

Bu iki kurum, Bank Asya suç duyurusunda bulunmasa dahi bu nitelikteki haberleri tespit edip harekete geçmeliydi ancak hiçbir soruşturma başlatılmadı. Sermaye piyasaları ve bankacılık sektörünün itibar ve güvenini koruması gereken hükümet, tam tersine yasa değişikliği hazırladı. Bakanlar Kurulu’nun imzalayıp 20 Ekim 2014 tarihinde Meclis’e sevk ettiği Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnameler’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Tasarısı ile SPK Kanunu’nda da değişiklik yapılıyor.

Tasarının 46. Maddesiyle SPK’nın ‘bilgi suistimali’ başlıklı 106’ncı ve ‘piyasa dolandırıcılığı’ başlıklı ve 107’nci maddelerinde değişiklik yapılıyor.

KORUMA ALTINA ALINIYORLAR

Sermaye piyasası araçlarıyla ilgili yalan veya yanıltıcı haber yapmanın cezasının alt sınırı hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildiği gerekçesiyle 2 yıldan 3 yıla çıkarılıyor. Değişiklikle yalan, yanlış veya yanıltıcı haber yapanların doğrudan veya dolaylı olarak menfaat elde edip etmediklerinin tespit edilmesi ilave bir unsur olarak maddeye ekleniyor.

Gerekçe olarak da ‘suçun somut olay bazında tespitinin güç olduğu’ gösteriliyor. Ancak, menfaat şartıyla suçu işleyenler koruma altına alınıyor.

ALT YAZIYLA SUÇ İŞLENİYOR

Bankacılık sektörü uzmanları, yasa değişikliğinin gerekçesine tepki gösteriyor. Uzmanlar “Kanunen suç teşkil eden açıklamaların son dakika haberi olarak sürekli alt yazıyla geçiriliyor. Yapılan tekzipler yayınlanmıyor. Yapılan yalan haberler sonrası borsada oluşan değer kayıpları ertesi gün manşet haber yapılıyorsa, kamuya açıklanan bilgiler ve mali tablolarda yer alan rakamlar çarpıtılarak, olumsuz yeni gelişmeler varmış gibi gün be gün haberleştiriliyorsa ortada ispatı güç bir suç yoktur. Kanunen kendilerine verilen görevi yapmayan BDDK, SPK ve savcılar vardır” tespitinde bulunuyor.

MUHALEFETTEN ORTAK TEPKİ: ÇOK CİDDİ RİSKE YOL AÇAR

Muhalefet,düzenlemeye “İtibar müessesesi olan bankacılık sektörü açısından çok ciddi riske yol açar. Bankalar, finans sistemi tehlikeye atılacak” tepkisi gösterdi.

SUÇLULAR AFFEDiLECEK BANKALAR TEHLiKEDE

CHP İstanbul Milletvekili Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi: Bu suçu işleyen zamanın başbakanıydı. Bank Asya’yla ilgili yaptığı konuşmalarda Bank Asya’nın itibarını şöhretini hisselerinin değerlerini olumsuz etkileyecek açıklamalarda bulundu. Zamanın başbakanı bu suçu işledi. Bu maddede bir menfaat şartına bağlı tutulmasıyla bu tip suçlar affedilecek. Daha vahimi bankalar, finans sistemi tehlikeye atılacak. Yalan haber yaparsa bir gazete o haber hisseleri olumsuz etkileyecek içeriğe sahipse o haberle ilgili hiçbir cezai işlem yapılmayacak.

Bu konuşmayı yapan siyasinin hiçbir menfaati yoktur demek mümkün değildir. Bankalar finans sistemi güven kurumudur. Bu güveni ortadan kaldırıyor. Güven kurumlarını zedeleyici açıklamalar yapılamaz. Kişisel bir düzenleme, belli kişilerin suçları affediliyor. Bu mesele Bank Asya meselesi değil. Kimse bu beni ilgilendirmiyor demesin. Bütün bankaları finans oyuncularını ve bütün halkı ilgilendiriyor.

TÜRKİYE’NİN BAŞINA BÜYÜK İŞLER AÇACAK

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak: Bankacılık sektörü güvene dayalıdır. Bankacılık sisteminde güvenin kasıtlı olarak bozulması menfaat olsun olmasın para yatıran insanların hakları haleldar olur. Bankacılık sistemiyle ilgili olarak hükümetin kontrolü altında olan medyanın suç addedilen fiilleri affedilmesi noktasına götürür. İtibar müessesi olan bankacılık açısından çok ciddi zarara yol açar.

Bank Asya için bu düzenlemeyi yapıyorlarsa bankacılık sistemini bilmiyorlar demektir. Finans sisteminde ortaya çıkacak kırılganlıkları bilmiyorlar demektir. Dünyada küresel sermayenin akışı durmuş, dışarıda ülkeye yatırım yapmak isteyenler uluslararası standartlara uygun mu diye bakıyor. Siz bu arada herhangi bir bankayı daha önce yapılan fiilleri suç kapsamından çıkarmak için değişiklik yapıyorsunuz. Olacak iş değil. Hükümet ekonomi yönetimini bilmiyor. Bu bilgisizlik Türkiye’nin başına işler açacak.

HAVUZ MEDYASINI KURTARMAYA ÇALIŞIYORLAR

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal: Bu suçun hafifletilmesi, menfaat şartı getiriliyor. Tayyip Erdoğan, kendi geleceğini garanti altına almak için yapıyor. Hukuksuzluğa başka bir örnek olacak. Tasarı alt komisyonda görüşülecek. Erdoğan Bank Asya ile ilgili manipülatif şeyler söyledi, bir bankayla ilgili bu banka batıktır demek suçtur. İster a ister b bankası olsun suçtur. Kendilerine yakın medyayı kurtarmaya çalışıyorlar. Tasarı Alt Komisyon’da görüşülecek, orada umarım değişikliğe uğrayacaktır."