Kontrollü tarım uzmanı ziraat mühendisi Zeynep Çakal, pazarlarda bunlar organik tarım ürünü diye satanlara kimsenin inanmaması gerektiğini söyledi.

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Denizyaka Mahallesi'nde 100'lük serada kontrollü tarımla domates üreten Çakal, semt pazarlarında satılan 'bu domates, bu salatalık, bu elma, bu biber, bu patlıcan bu elma, bu armut organik üründür' sözlerine kimsenin inanmaması gerektiğini kaydetti.

Bu ürün organik üründür sözünün pazarlama tekniği aldatmacası olduğunu olduğunu belirten Çakal, bu sözü söyleyenlerin yüzde 95'nin organik tarımın o'sunu bile bilmediğini ürün pazarlamacısının tüketicide güven duygusu oluşturduğu için buna başvurulduğunu ifade etti.

Türkiye'de nitelikli tarım uygulamaları noktasında organik tarım altyapısının olmadığını belirten Çakal, organik tarım yapıyoruz diyenlerin de organik tarım değil, kontrollü, konvansiyonel tarım yaptıklarının altını çizdi. Çakal, "Ülkemizde organik tarım yapılmıyor. Organik tarım yapılabilmesi için çevrenin korunmasında A'dan Z'ye arınmış bir zincir var. Halihazırda ülkemizin bu zinciri oluşturmada altyapısı yok. Onun için bu ürün organik tarım ürünüdür sözleri yalandır. Kimse inanmasın. Ülkemizde gerçek anlamda organik tarımla üretilen bir ürün yok. Belirlenen kriterler doğrultusunda üretmekte çok zor. Buna çevremiz ve arazilerimiz hazır değil. Bu ürün organiktir sözü tamamen gerçek dışıdır. Kimse buna inanmasın. Ülkemizde organik tarım değil, kontrollü tarım uygulaması vardır." diye konuştu.