Kahramanmaraş Ticaret Borsası (KTB) Elbistan Temsilcisi İbrahim Alagöz, buğday da verimin yüksek çıkmasının çiftçiyi sevindirdiğini söyledi.

Alagöz, yaptığı açıklamada, zahire pazarındaki esnafın buğdayı Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) daha yüksek fiyata aldığını belirtti.

Çiftçinin protein oranı düşük olan ürününü TMO'ya satmakta zorlandığını belirten Alagöz, şunları kaydetti: "2013 yılı hasat mevsimi bölgemizde başladı. Arpaların yüzde 70 oranında biçimi yapıldı. Son birkaç gündür de buğday hasadına başlanıldı. Bu yıl hububatta rekolte çok yüksek, fakat ürünün kalite değeri düşüktür. Bu nedenle TMO, zahire pazarındaki tüccardan arpayı 50-60 kuruş fiyat olarak düşük tuttu. Buğday da ise kalite değeri düşük olduğu için TMO alım yapmıyor. Tüccarın 600-630 kuruşa aldığı buğdayı ofis şuan 550-580 kuruş arasında alıyor."

Fabrikaların kalite oranı çok düşük olduğu için bölgenin mahsulünü tercih etmediğini kaydeden Alagöz, "Elbistan'da geçtiğimiz yıllarda yoğun şekilde ekimi yapılan ve talep gören makarnalık buğday yerini mısıra bıraktı. Çiftçi 2 yıldır mısır ekiminden daha çok kazandığı için bu ürünü tercih ediyor" ifadelereni kullandı.