Denizli’nin Buldan ilçesinin CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, belediyenin elektrik faturalarından geçmişe yönelik yaklaşık 500 bin lira tutarında kayıp/kaçak bedeli alındığını, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararının uygulanarak bunu geri alabilmek için gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ne gideceklerini söyledi. Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenleyen Gülbay, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda Müdafaa-i Hukuk cemiyetleri olduğunu, memleketin hukukun müdafaası üzerine inşa edildiğini ifade etti.

Başkan Gülbay, “Şimdi çok ciddi bir hukuksuzlukla yüzyüzeyiz. Bunun karşılığında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu dedi ki, ‘Başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerini kurallara uyan abonelerden tahsil yoluna gitmek, hukuk devleti ve adalet düşüncesiyle bağdaşmamaktadır.’ Arkadaşlar, başkalarının hırsızladığı elektrik bedelini niye Buldan Belediyesi ödüyor? Ortada çok garip şeyler var. Bir yasa çıkarma telaşı var. Bir AK Parti milletvekilinin kanun teklifi var. Hükümetin, Enerji Bakanlığı’nın çalışması bağlamında bir kanun tasarısı var. Bu alınan paraları da geri alacaklar, üstüne mahkeme masraflarını da bize yıkacaklarmış. Arkadaşlar, 'orada dur' demenin zamanıdır.” dedi.

‘HIRSIZLIK BEDELİ ÖDÜYORUZ’

Türkiye’nin en önemli gündem maddesinin hukukun çiğnenmesi olduğunu öne süren Gülbay, “Hırsızlanan paraların geri alınması için Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği bu kararın arkasında durmak, hem CHP’nin hem bütün muhalefet partilerinin hem de duyarlı vatandaş olarak hepimizin görevidir. Ben bu yolda iç hukuk yollarını işleteceğim ama bundan sonuç alamazsam, uluslararası hukuk arenasına da bunu taşıyacağım. Bu ciddi bir sorundur. Bu ülkenin en önemli sorunudur. Ben hukuk istiyorum, hukukun uygulanmasını istiyorum. Bu problem aşılmaz değil. Devletin sorumluluğudur, itibarını kurtaracak en önemli konudur. Devlet, konut edindirme yardımını vatandaşa geri ödedi. Bu konuda da yapılması gereken budur. Şirketler kayıp/kaçağı önleyemiyor diye, hırsızlamayı önleyemiyor diye bunun bedelini yoksul Türk halkının üstüne yıkmazsınız. Hukuka aykırı bir şekilde kanun çıkarıyorsunuz, ondan sonra vatandaş hırsızlık bedelini ödemeye devam edecek. Reva mı arkadaşlar?” diye konuştu.

‘ÜLKE NAMUSLULAR VE NAMUSSUZLAR DİYE BÖLÜNMELİDİR’

Elektrikte ödenen vergilerin içeriğinin de anlaşılmaz olduğunu iddia eden Gülbay, “KDV alıyorsunuz ama sadece aktif enerji bedeli üzerinden elektrik tüketim vergisi veriyorsunuz belediyelere. Burada da gariplikler var. Şunun içinden çıkmak için benim önerim bütün sivil toplum kuruluşlarına, bu konunun bütün bileşenlerine çağrımdır. Biraraya gelerek bir açık oturum mu yapacağız, bir çalıştay mı yapacağız, şu konuyu Türk halkının anlayabileceği dile getirelim. Bu hırsızlama elektrik kullananları, hırsızların bedelini yoksul Türk halkı ödemesin. Rahmetli Cemil Meriç’in güzel bir lafı vardır, ‘Bu ülkenin yobazı, sağcısı, solcusu yoktur evladım. Bu ülkenin namusluları ve namussuzları vardır.’ Bu ülke, bu anlamda bölünmelidir. Namuslular ve namussuzlar diye bölünmelidir. Devlet, görevini yapmalıdır. Ben bütün ilgili kurumları, bu konuda bir ortak platform çerçevesinde biraraya gelmeye ve bu problemi çözmeye davet ediyorum.” şeklinde konuştu.

‘YAKLAŞIK 500 BİN LİRA ALACAĞIMIZ VAR’

Kayıp/kaçak bedelinin Buldan Belediyesi için ciddi bir rakam oluşturduğunu vurgulayan Başkan Gülbay, “Belediyemiz, büyük bir borcun altındadır. Toplam şu kadar alacağımız var diyemiyorum, bu oranların hesaplanmasında gariplikler var. Genel zamanaşımı 10 yıllıktır ama bunun son beş yılını talep ettim ben, çünkü Aydem’in veritabanında bu var. 2008 yılında Aydem bu konuya girdi, bu konunun muhatabı oldu. Onların verebileceği kayıp/kaçak bedeli 2008 sonrasıdır. Bunu bir tespit edelim, diğer alacaklarımız saklıdır. Geçmişe yönelik son 10 yıllık bedeli, ne kadar kayıp/kaçak varsa bunun tamamını istiyoruz tabii. Ben 500 bin liranın üzerinde bir rakam bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

‘GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİP HALKA İNDİRİMLİ SATACAĞIZ’

Buldan Belediyesi'nin güneş enerjisinden elektrik üretip halka indirimli satma planı olduğunu da anlatan Başkan Mustafa Gülbay, şunları kaydetti: “Yenice’de 45 dönüm bir arazimiz var. Güneş enerjisi üretimi için ideal sayılabilecek bir yer. Bununla ilgili değişik güneş enerjisi firmalarıyla görüşmelerimiz sürüyor. Biriyle anlaşırsak elektrik üretimine başlayacağız. Ciddi bir elektrik üretimi yaparsak, tabii ki indirimli olur, maliyetin üzerine cüzi bir kâr payı koyarsınız.”