Bulgaristan, yeni borç alacak. Mecliste ilk okumada kabul edilen borç alma kararı için 223 milletvekilliden 161'i evet, 50'si hayır, 12 çekimser oy kullandı.

Buna göre Bulgaristan, 2017 yılına kadar uluslararası piyasaya 8 milyar Euro değerinde tahvil sunacak. Maliye Bakanı Goranov, her yıl meclisin borç tavanını oylayacağını ve yeni tahvillerin en fazla 30 yıllık vadeli olup, en çok yüzde 10 faizle satışa sunulacağını söyledi. Goranov, yeni borç gerekliliğini şöyle savundu: “Gelecek 3 yıl için yaklaşık 6 milyar Euro'luk borcu kapatmak gerekiyor. Aynı zamanda bu dönemde bütçe açığını kapatmak için 3,3 milyar Euro gerekiyor.”

Hak ve Özgürlükler Hareketi Milletvekili Yordan Tsonev ise 2009 yılında devlet borcunun 10 milyar levanın altında olduğunu, 2017 yılında ise tahmini olarak borcun 27 milyar levaya çıkacağını ve bunun da ülke için vahim bir durum olduğunu söyledi.

Mecliste kabul edilen borç tavanının uygulanması halinde Bulgaristan, modern tarihindeki en büyük yükümlülüğün altına girecek.