Dakikada bir aracın üretildiği Renault'ta işçiler mesai yapmayınca üretim durdu. Türkiye'nin Detroit'i olarak dünyaya nam salan Bursa'da otomotiv fabrikalarında çalışan işçilerin zam isyanı büyüyor. Yaklaşık 5 bin işçinin çalıştığı Renault Bursa Fabrikası'nda, saat 00.00 vardiyasına gelen 1500 civarında işçi, fabrikaya girmeyince üretim durdu. Saat 16.00 ile 00.00 arasında çalışan yüzlerce işçi de fabrikadan çıkmadı. Bir vardiyada yaklaşık 400 otomobilin üretiminin gerçekleştiği öğrenildi.

Bursa'daki otomotiv fabrikalarında çalışan işçilerle bağlı bulundukları sendika arasındaki zam tartışmaları giderek büyüyor. İddiaya göre, Türk Metal Sendikası'nın yetkili olduğu Bocsh’ta çalışan işçilere geçen Nisan ayında 3 yılı kapsayacak toplu sözleşmede yüksek oranda zam verilmesi, başta Renault olmak üzere aynı sendikanın yetkili olduğu otomotiv ve yedek parça fabrikalarındaki işçilerin tepkisine sebep oldu. Bazı fabrikalardaki işçiler kendilerine verilen zam oranlarını beğenmeyerek, olumsuzluktan sorumlu tuttukları sendikadan istifa etme sürecine girdi. Son bir aydır devam eden tartışmalar bu gece yeni bir boyut kazandı.

İŞÇİLER FABRİKAYA GİRMEYİNCE BACALARDAN TÜTEN DUMAN BİTTİ, ÜRETİM DURDU

Türkiye’nin önemli otomobil fabrikalarından Renault’ta üretim resmen durdu. Gece vardiyasına gelen işçiler ‘yetkili gelsin, gerekli açıklamayı yapsın’ diyerek fabrika önünde sessizce beklemeye başladı. Saat 23.30 sıralarında servis minibüs ve otobüsleriyle gelen 00.00 – 08.00 vardiyası çalışanı işçiler içeriye girmedi. İşçilerin bekleyişe başladığı anda önceki vardiyadaki üretim sebebiyle fabrika bacalarından duman yükselirken mesaisi biten saat 16.00 – 00.00 vardiyasındaki işçiler üretim bantlarından ayrılınca otomotiv devinde üretim resmen durmuş oldu.

YABANCILARI ARALARINA ALMADILAR

Gazetecilere röportaj vermeyen işçiler eylemlerini sessizce sürdürdü. Mesaileri bitmesine rağmen fabrikadan dışarı çıkmayan işçiler de fabrika önünde bekleyen arkadaşlarına sloganlarla destek oldu. Cep telefonları ışıklarıyla destek veren işçiler, istifa ettikleri sendika ve fabrika yönetimi aleyhine sloganlar attı. Dakikada bir aracın üretildiğini belirten işçiler, saatlerce yönetimden yetkili birsinin gelmesini bekledi. İşçiler, kameraların kayıtta olmadığı zaman yaptıkları açıklamada, diğer bazı şirketlerde verilen zam oranlarına kıyasla kendilerine düşük zam verildiğini, maaşlarda iyileştirme yapılmasını talep ettiklerini dile getirdi. Bu arada, işçilerin hak arayışı ilginç görüntülere de sahne oldu. Bazı kişilerin eyleme destek vermek için geldiklerini gören işçiler, megafonlarla arkadaşlarını uyardı: "Aramızda provokasyon amacıyla gelenler olabilir, lütfen slogan atmayın.” Bu uyarı sonrası bazı kişiler işçilerin yanından uzaklaştırıldı. Protesto eylemi yaklaşık üç saattir sürüyor.