Bursa Uludağ Üniversitesi'ndam Maraş Dondurması

Bursa Uludağ Üniversitesi bünyesindeki Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda "Ünido" markasıyla okuldaki keçilerin sütünden imal edilen dondurmalar yoğun talep görüyor. Dondurmanın salebi Kahramanmaraş'tan alınıyor.

EKONOMİ 25.07.2020, 15:02
Bursa Uludağ Üniversitesi'ndam Maraş Dondurması
banner257

Ziraat Fakültesindeki 13 keçinin sütünden Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi programında günlük olarak üretilen dondurmalar, Görükle Kampüsü'ndeki üniversitenin ürünlerinin satıldığı marketlerde hem üniversite personeline hem de dışarıdan gelenlere satılıyor.

Öğrencilerin de üretimde yer aldığı dondurma, "Ünido" markasıyla tescillenerek, markanın logosu ve tasarımları da yine üniversite öğrencileri tarafından yapıldı.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Görevlisi Ertan Güneş, öğrencilerin, süt ve süt ürünleri konusundaki teknik bilgilerini arttırarak sektöre hazırladıklarını ifade etti.

Ziraat Fakültesindeki saanen keçilerinden elde edilen sütleri, kefir ve dondurma yapımında kullandıklarını belirten Güneş, şöyle konuştu:

"Bu proje, Uludağ Üniversitesinin bilimsel araştırmalar fonundan karşılanan cihazlarla hayata geçirildi. Ünido markası tescillendi. Ürettiğimiz dondurma keçi sütü, salep ve pancar şekerinden oluşuyor. Bununla ilgili denemelerimizi, pastacılık uzmanı Kemal Akyıldız'ın da reçetesindeki ufak dokunuşlarıyla kusursuz ve kampüsteki personelin de beğeniyle tükettiği bir dondurmaya dönüştürdük. Altyapısını oluşturduğumuz bu projede hem kefir hem de meyveli yoğurt, kışın ona da başlayacağız hem de dondurma üretmek mümkün, 150 bin liralık bir yatırımla bu üretime geçtik. Stajlarını bu yıl bizim yanımızda yapan öğrencilerimiz bir dondurma ustasına dönüştüler. Artık onlar tek başlarına bu üretimi gerçekleştiriyorlar dolayısıyla nitelikli insan gücü yetiştirme misyonunu gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz."

Projenin Ziraat Fakültesi ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu arasındaki iş birliğiyle gerçekleştiğini dile getiren Güneş, kampüste satılan dondurmayı dışarıdan gelen vatandaşların da satın alabileceğini ifade etti.

- "Üniversiteye ait bir arazide salep yetiştirmekle alakalı bir çalışma başlatıldı"

Güneş, Ziraat Fakültesinde günde 20 litre keçi sütü üretildiğini ve bunun yarısını dondurma üretimi için ayırdıklarını söyledi.

Ürünlere talebin fazla olduğunu belirten Ertan Güneş, şunları aktardı:

"Pazartesi ve cuma arasında ürettiğimiz ürünler hemen bitiyor, bu da bizi son derece mutlu ediyor. Buradaki çalışma enerjimize katkı sağlayan bir motivasyon kaynağı bu. Daha fazla sütle ilgili üretimi zenginleştirmekle ilgili proje fikirlerimiz de mevcut. Bilimsel çalışmalarda devamlılık son derece önemli, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, bizi sevindiren bir proje fikriyle bize destek verdi. Mustafakemalpaşa'da üniversiteye ait bir arazide salep yetiştirmekle alakalı bir çalışma başlatıldı. Kendi salebini üreten bir üniversite, kendi dondurmasının temel ham maddesini elde etmiş olacak. Şu an salebi Kahramanmaraş'tan getiriyoruz, gerçek salep o bölgenin endemik bitkisi. Orada yetişen salep, dondurmadaki lifli uzayan yapıyı sağlayan özelliğe sahip. Biz ithal ürünler kullanmamayı tercih ettik. Bizim üniversitede üretilen sütü, bizim topraklarımızda yetişen saleple ve bizim topraklarımızda yetişen pancarın şekeriyle buluşuyor ve Ünido olarak insanlara ulaşıyor."

Bursa Uludağ Üniversitesi bünyesindeki Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda "Ünido" markasıyla okuldaki keçilerin sütünden imal edilen dondurmalar yoğun talep görüyor.

Ziraat Fakültesindeki 13 keçinin sütünden Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi programında günlük olarak üretilen dondurmalar, Görükle Kampüsü'ndeki üniversitenin ürünlerinin satıldığı marketlerde hem üniversite personeline hem de dışarıdan gelenlere satılıyor.

Öğrencilerin de üretimde yer aldığı dondurma, "Ünido" markasıyla tescillenerek, markanın logosu ve tasarımları da yine üniversite öğrencileri tarafından yapıldı.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Görevlisi Ertan Güneş, öğrencilerin, süt ve süt ürünleri konusundaki teknik bilgilerini arttırarak sektöre hazırladıklarını ifade etti.

Ziraat Fakültesindeki saanen keçilerinden elde edilen sütleri, kefir ve dondurma yapımında kullandıklarını belirten Güneş, şöyle konuştu:

"Bu proje, Uludağ Üniversitesinin bilimsel araştırmalar fonundan karşılanan cihazlarla hayata geçirildi. Ünido markası tescillendi. Ürettiğimiz dondurma keçi sütü, salep ve pancar şekerinden oluşuyor. Bununla ilgili denemelerimizi, pastacılık uzmanı Kemal Akyıldız'ın da reçetesindeki ufak dokunuşlarıyla kusursuz ve kampüsteki personelin de beğeniyle tükettiği bir dondurmaya dönüştürdük. Altyapısını oluşturduğumuz bu projede hem kefir hem de meyveli yoğurt, kışın ona da başlayacağız hem de dondurma üretmek mümkün, 150 bin liralık bir yatırımla bu üretime geçtik. Stajlarını bu yıl bizim yanımızda yapan öğrencilerimiz bir dondurma ustasına dönüştüler. Artık onlar tek başlarına bu üretimi gerçekleştiriyorlar dolayısıyla nitelikli insan gücü yetiştirme misyonunu gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz."

Projenin Ziraat Fakültesi ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu arasındaki iş birliğiyle gerçekleştiğini dile getiren Güneş, kampüste satılan dondurmayı dışarıdan gelen vatandaşların da satın alabileceğini ifade etti.

- "Üniversiteye ait bir arazide salep yetiştirmekle alakalı bir çalışma başlatıldı"

Güneş, Ziraat Fakültesinde günde 20 litre keçi sütü üretildiğini ve bunun yarısını dondurma üretimi için ayırdıklarını söyledi.

Ürünlere talebin fazla olduğunu belirten Ertan Güneş, şunları aktardı:

"Pazartesi ve cuma arasında ürettiğimiz ürünler hemen bitiyor, bu da bizi son derece mutlu ediyor. Buradaki çalışma enerjimize katkı sağlayan bir motivasyon kaynağı bu. Daha fazla sütle ilgili üretimi zenginleştirmekle ilgili proje fikirlerimiz de mevcut. Bilimsel çalışmalarda devamlılık son derece önemli, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, bizi sevindiren bir proje fikriyle bize destek verdi. Mustafakemalpaşa'da üniversiteye ait bir arazide salep yetiştirmekle alakalı bir çalışma başlatıldı. Kendi salebini üreten bir üniversite, kendi dondurmasının temel ham maddesini elde etmiş olacak. Şu an salebi Kahramanmaraş'tan getiriyoruz, gerçek salep o bölgenin endemik bitkisi. Orada yetişen salep, dondurmadaki lifli uzayan yapıyı sağlayan özelliğe sahip. Biz ithal ürünler kullanmamayı tercih ettik. Bizim üniversitede üretilen sütü, bizim topraklarımızda yetişen saleple ve bizim topraklarımızda yetişen pancarın şekeriyle buluşuyor ve Ünido olarak insanlara ulaşıyor."

- "Orman meyveli dondurmalarla ilgili çalışmalarımız da sürüyor"

Dondurmaya dışarıdan hiçbir katkı maddesi eklenmediğini ifade eden Ertan Güneş, ürettikleri dondurmanın tamamen sağlıklı bir ürün olduğunu kaydetti.

Sade dondurmanın yanı sıra limonlu, çikolatalı, tahinli dondurma da ürettiklerini belirten Güneş, "Kahramanmaraş dondurması üretimiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bursa'nın böğürtleni, ahududusu, çileği nefis meyveleridir, orman meyveli dondurmalarla ilgili çalışmalarımız da sürüyor, yakında o çeşitleri de tüketicilerin beğenisine sunacağız inşallah." dedi.

Dondurmaya dışarıdan hiçbir katkı maddesi eklenmediğini ifade eden Ertan Güneş, ürettikleri dondurmanın tamamen sağlıklı bir ürün olduğunu kaydetti.

Sade dondurmanın yanı sıra limonlu, çikolatalı, tahinli dondurma da ürettiklerini belirten Güneş, "Kahramanmaraş dondurması üretimiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bursa'nın böğürtleni, ahududusu, çileği nefis meyveleridir, orman meyveli dondurmalarla ilgili çalışmalarımız da sürüyor, yakında o çeşitleri de tüketicilerin beğenisine sunacağız inşallah." dedi.

Yorumlar (3)
Mıro 6 ay önce
Şehrin bir dondurması vardı o da gitti desenize...
Gıda Mühendisi 6 ay önce
Herkesin tez çalışmasını kullanarak dondurma üretemezsiniz bunu haber yapacağınıza röportaj yaptığınız o hocaya söyleyin yök sayfasından başkalarının emeğini çalarak şunu bunu yapıyoruz diye haber etmesinler....
Gıda Mühendisi 6 ay önce
Tahinli dondurmanin tezi bana ait açıp yök sayfasına bakabilirsiniz... Bilgi hırsızlığı yaparak emekleri çalarak bir yere varamazsınız.. Kahramanmaraşa ait olan dondurmayı çalarak biz yaptık havasına giremez hıc kimse... Bende kahramanmarasliyim tahinli dondurma çalışması bana aittir.. Tekrar ediyorum yök sayfasına bakarsanız görürsünüz... Başkalarının emeklerini kimse çalamaz !!!!!!
hafif kar yağışlı
Günün Anketi Tümü
2020 yılının En Başarılı Milletvekili kim?
2020 yılının En Başarılı Milletvekili kim?
Namaz Vakti 19 Ocak 2021
İmsak 06:13
Güneş 07:38
Öğle 12:48
İkindi 15:26
Akşam 17:48
Yatsı 19:08