Bursa’da Ramazan’ı Şerif ayının girmesiyle birlikte dumanı üzerinde elle tutulamayan pideler ve iftara saatler kala başlayan pide kuyrukları Ramazan ayına renk katıyor. Dün akşam da ilk iftar sofrası öncesi ekmek fırınlarının önü pide kuyruklarına sahne oldu.
Türk kültürüne ait bir lezzet olup Türk ve Orta Doğu mutfağında yaygın bir ekmek türü olan Ramazan pidesi bu ayda özel olarak yapılan birçok geleneksel yemeğin yanında iftar ve sahurda tüketiliyor. Payitaht şehri Bursa’da, bu Ramazan da her gün taze pide alma alışkanlığı sürdürülüyor. Fırınların önünde kuyruğa girerek sıcak pide alma geleneğini asırlardır sürdürülen vatandaşlar sırası gelince kağıda sarılı sıcak pidelerini alarak evlerinin yolunu tutuyor.
Fırıncılar öğle saatlerinde ürettikleri pideleri bakkal ve marketlere dağıtırken, akşam iftar sofrasında sıcak pide yemek isteyenler ise, hem vakit geçirmek hem de pide almak için fırın önünde kuyruğa giriyorlar. Yumurtalı seçeneğiyle de tekli 2 lira, ikili 4 liraya satılan pideler dumanı üzerinde konulan iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Pide kuyruğunda bekleyenler ise bu sırada yapılan sohbetler sayesinde eski Ramazanlarla alakalı nostaljik hatıraların tekrar zihinlerinde canlandığını söylüyor.
Bursa’da pidenin her dönemde Ramazan ayının gözdesi olduğunu belirten Bursa Kent Konseyi Tarihi ve Kültürel Miras Başkanı Erhan Yıldızalp, “Bir zamanlar Bursa’da pideyi her fırın yapamazdı. 1502 tarihli belgelere göre, Bursa’da bir lonca, sadece 2240 gramlık büyük ekmekler üretirdi. Fırınlar Ramazanda özel bir hamurlarla özel pişirici tutuyorlardı. Bunlar sadece bir ay çalışıyorlardı. Ramazan pidesi yumurtalı, yumurtasız, tırnaklı, tırnaksız olmak üzere çeşitli kategorilere ayrılıyordu. O dönemin uzun, sıcak ve yumuşak pideleri ile iftariyelikleri damakları çatlatacak kadar lezzetliydi” dedi.