Türkiye'nin önde gelen doğalgaz dağıtım şirketlerinden olan Bursagaz, 2015 yılında yayınlanan Global enerji dağıtım alanındaki ilk kapsamlı GRI bazlı sürdürülebilirlik raporu hazırladı.

Bursagaz 2011 yılı itibariyle başlattığı sürdürülebilirlik çalışmalarının sonuçlarını, yeni sürdürülebilirlik raporunun kapsam ve hedefleri Crown Plaza’da 'Yaşamın Sesini Duymak' temalı düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaştı. Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, ulusal alanda 2015 yılında yayımlanmış ilk kapsamlı rapor olma özelliğini taşıyan raporun aynı zamanda Dünya enerji dağıtım sektörünün de ilk kapsamlı raporu olduğunu dile getirdi.

ÇÖL OLAN ALAN 18 MİLYON HEKTAR YÜKSELDİ

Basın toplantısında sürdürülebilirlik temasına değinen Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, yılda nüfusun 3 milyar kişi daha fazla arttığını, yıllık su tüketiminin 4 bin 500 kilometreküpten 5 bin kilometreküpe çıktığını söyledi. Tola, her yıl çöl olan alanların 16 milyon hektardan 18 milyon hektara çıktığını, tüm bu hususlar göz önüne alındığında kurumsal vatandaş olarak dünya vatandaşlarına ve kuruluşlarına çok daha fazla görev düştüğünü belirtti. Tola, sürekli iyileşme bakış açısıyla son 4 yılda gerçekleştirdikleri 83 milyon lira tutarındaki yatırımla toplumsal değer üretmeye devam ettiklerini kaydetti. Enerji verimliliğine yaptıkları yatırımlarla 312 zeytin ağacını kurtararak sera gazı emisyonlarını ortalamada yüzde 2 azalttıklarına vurgu yapan Tola, yıllık ortalama 3 bin ton karbon eşdeğerinde bir emisyonları bulunduğunu, bu emisyonun normal üretim yapan bir şirketin yıllık emisyonunun yaklaşık yüzbinde 2'si düzeyinde olduğunu hatırlattı. Tola, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ile 2014 yılında gerçekleştirdikleri protokol kapsamında her yıl 4 bin adet fidan dikimi gerçekleştireceklerini, 2014 yılındaki dikim ile 4 yıllık üretilen emisyonlarını sıfırladıklarını, bunun yaklaşık 13 bin 116 ton karbon eşdeğerine denk geldiğini ifade etti.

ABONELERİN YÜZDE 75'İ GAZ KULLANIYOR

Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, şehir merkezindeki tüm imarlı bölgelere doğalgaz hattı ulaştırdıklarını söyledi. Tola, "Gaz kullanma oranı yüzde 75. Her abone gaz kullanmıyor. Yüzde 75'i gaz kullanıyor. 20 yılın üzerinde Bursa'da doğalgaz var. imarlı alanların tamamında gaz hattı var. İmarsız alanlara giremiyoruz. Yüzde 10-15 civarındaki sokaklar imarsız oralara giremiyoruz." dedi.

Bursagaz Sürdürülebilirlik Takım Lideri Tuğçe Balarısı Yonga ise raporun detayları hakkında bilgi verdi. KalDer Bursa Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Elbay da böyle katma değer üreten bir organizasyonun işbirlikçisi olarak yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Elbay; sürdürülebilirlik kavramının şirketlerin ajandalarında günümüzde üst sıralarda yer aldığına vurgu yaparak; ekonomik, çevresel ve sosyal performansın yolunun sürdürülebilirlik adımlarından geçtiğini ifade etti.