Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Bursa Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesi üyeleri, Uluslararası Rekabeti Geliştirme (UR-GE) projesi çerçevesinde Azerbaycan Uluslararası Savunma Fuarı ADEX-2016’da stant açtı. Uluslararası firmalarla görüşme imkanı bulan Bursalı işadamları, önemli işbirliklerinin temellerini attı.
BTSO Uzay Havacılık ve Savunma (UHS) Kümelenmesi üyesi firma temsilcileri Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bu yıl ikincisi düzenlenen Azerbaycan Uluslararası Savunma Fuarı ADEX-2016’yı ziyaret etti. 34 ülkeden 216 şirket ve 19 ülkeden 25 resmi heyetin iştirak ettiği buluşmada, BTSO da stant açarak, Bursa’nın sektördeki gücünü ve firmalarının kaabiliyetlerini yabancı ziyaretçilere anlattı. BTSO heyeti fuar boyunca savunma sektöründeki yeni teknolojileri yakından inceleme fırsatı bulurken firmalarla da doğrudan görüşme imkanı yakaladı.
Fuarı ziyaret eden Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, BTSO tarafından kurulan standı inceledi. Bursalı firmalarla tek tek görüşen Bakan Işık Alida Motor tarafından üretilen hava soğutmalı içten yanmalı motoru yakından inceledi. Firma sahibi Fahri Dönmez’den motor hakkında teknik bilgi alan Bakan Fikri Işık, UHS Kümesinin teklifi üzerine, halen TAI’nin ürettiği TURNA Hedef Uçak’ta ve diğer milli projelerde Bursalı firma tarafından üretilen motorun kullanılabilirliğinin araştırılacağını ifade etti.
Bursa UHS Kümelenmesi’nin teknik kabiliyetleri konusunda Bakan Işık’a bilgi veren Küme Başkanı Mustafa Hatipoğlu, Bursa olarak talip oldukları projeleri daha düşük maliyetlerle gerçekleştirebileceklerini ifade ederek savunma sanayi projelerinden daha fazla pay almayı hedeflediklerini belirtti.
Bursa’nın uzay, havacılık ve savunma sanayindeki çalışmalarını yakından takip ettiğini söyleyen Fikri Işık, Bursalı firmaları heyecanlarından dolayı tebrik etti.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, UR-GE projesi kapsamında UHS Kümelenmesi’nin gerçekleştirdiği ziyaretin firmalara yeni tecrübeler kazandırdığını ifade etti. UHS Kümelenmesi olarak daha önce Brezilya, Fas ve Amerika gibi ülkelerde önemli temaslar gerçekleştirdiklerini hatırlatan Duran, “Odamız, Bursa’yı uzay, havacılık ve savunma gibi stratejik sektörlerde Türkiye’nin üretim üssü yapmak için önemli adımlar atıyor. Bu sayede firmalarımızın sahip olduğu üretim potansiyelini ortaya çıkartıyoruz” diye konuştu.