Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin düzenlediği panelde, Bursa’nın ekonomik açıdan dünü ve bugünü masaya yatırıldı.
"Ekonomik Gelişmeler Perspektifinde Bursa’nın Dünü, Bugünü ve Yarını" konulu panel Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı.
Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Orhan Çelik, “Derneğimiz hakkında 2015 yılı Ağustos ayında şahsiyet kazandı. 6 ayda genel kurulumuzu yaptık, maksadımız meslektaşlarımızın gelişimine katkı koymak ve çıtayı yukarıya taşımak. Bu faaliyet bunun bir adımıdır. Çok daha gelişmiş, doğasıyla, çevresiyle, tarım alanıyla barışık, potansiyeli yüksek bir Bursa hedefliyoruz. Bunu başarmak zorundayız. Yoksa gelecek nesillerimiz ne ekecek toprak ne de yiyecek ekmek bulamaz” dedi.
BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk ise, “Bursa’mız ve iş dünyamız adına hayırlı olmasını diliyorum. Geçmişte ipek ticaretinde önemli bir şehir olan Bursa, her zaman önemli bir ticaret kenti oldu. Ekonominin yeni ivme kazanmasına önemli yeri olan bursa ilklere ev sahipliği yaptı. İlk OSB burada kuruldu. Ülkemize katma değer sağlayacak kararlara sahip çıkıyoruz. Oda olarak geçmişten aldığımız gücü taşıyoruz. Çarşı ve hanlar bölgesini canlandırmak için projemiz sürüyor. Sektörel konsey yapılanmamızda küresel fuar acentemizle firmaları yurtdışına taşıyoruz. Ticari safariyle yabancı heyetleri ağırlıyoruz. Sektörlerin ihtiyacı olan yeni fuarları harekete geçiriyoruz. Daha çok otomobil tekstil ve tarımın konuşulduğu Bursa’da artık raylı sistemler, havacılık da konuşuluyor. Bursa’nın alt yapısı çok daha üretim yapmaya müsait. Teknosab ile Bursa’yı yüksek yatırım merkezi haline getireceğiz. 1961 yılında ilk OSB kurularak Bursa’Nın geleceğine yön verildi. Böyle bir projeye daha ihtiyacımız var" dedi.
Paneli yöneten Necmi Gürsakal ise, “Bu şehir tarihinin ne kadar eski olduğu konusunda tereddüdümüz yok, hepimiz biliyoruz ki her gün önünden geçtiğimiz kozahan Amerika’dan daha eski, kraliçenin orayı görmek istemesi boşuna değil. Bu geçmişi uzak uzadıya anlatmak yerine bugüne ve hatta daha fazla geçmişe bakmak gerek, ihtiyacımız bu. Ekonominin geçmişteki başarıları konusunda kaygımız yok, dünyanın en önemli kentiydi. Çok uzun uzadıya tartışılmış bir konu değil, ama Bursa’nın ekonominin Rönesansında etkili olduğu yazılır. Geleceğe bakmak lazım. Geleceği görme yeteneğimiz yok elbette ama, gelecekte bu toplum ne kadar” şeklinde konuştu.
Eski BTSO Genel Sekreteri Ergun Kağıtçıbaşı da yaptığı konuşmada, “Bu şehrin övgüyle bahsedilen ekonomik, sosyal, sınai gelişmişliği bir anda olmadı, uzun zamana yayıldı. Bu övücü sıfatlarla anılmasında yalnızca çevrelerin değil, her sınıftan, sokaktaki yurttaştan yöneticiye kadar herkesin emeği var. Ekonominin dünü dedik, ama iyi kavramak için, 3. cildini hazırlayıp 1000 sayfada zor anladık. Sıradan bir şehir değil, çok özellikleri olan bir şehir. Ben evvelki günden gelmek istiyorum, amacım övmek değil, hangi koridorlardan geçildiğini bilirsek doğru noktaya gelebiliriz. İnsanlar başarılarla değil, farkına vardıkları yanlışlarla olgunlaşır. Bursa’nın ekonomik gücünde ticaret parasının rolü vardır” dedi.
MÜSİAD Başkanı Mustafa Gürses de, “Tarihe hızlı bir göz atınca bu şehrin tarihi yönünü görüyoruz. Allah her şeyi vermiş, dağı, ovası, denizi var. Evliya Çelebi Bursa sudan ibaret demişti, şimdi taştan ibaret. Bunun vebali hepimizin. Bunlardan ders alırsak, bundan sonrasını daha güzel yaparız. Osmanlı’nın kuruluşu bu topraklarda oldu. Çözülme sonrası hem Balkanlar, hem Kafkaslar, mübadele ile Yunanistan’dan ve son zamanlarda Anadolu’nun değişik yerlerinden gelen insanlarımız var. Bu yapımız sanki Osmanlının bir bakiyesi gibi, barış içinde yaşayan bir Bursa’yı oluşturdu. Bu insan yapımız, sanayimizin gelişmesinde ve huzur şehri olmamızda etkili oldu. 70-80’li yılların sıkıntılarının uğramamış olması da bu huzur kentindendir. Bursa terör hadisesini de atlatacaktır” diye konuştu.
BUKİAD Başkanı İpek Yalçın ise, “Sınırlarımızda yaşanan terör olaylarıyla tansiyon yükseldi ama iç taleplerin artmasıyla da yüzde 14 büyüme gerçekleştirdik. Sınır komşularımızla gerginlikler var. Suriye’deki savaşla sıkıntılıyız, ama İran’a ambargonun kalkması ile denge sağlandı. İhracatta 2, ithalatta 4. sıradayız. Çalışan sayımız 4. sırada. Katma değerde 3. sıradayız. Lokomotif sektörüz" dedi.