Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, faiz indirimi ile ilgili tartışmaların, gerek politikaların koordinasyonu, gerekse kurumların ve para politikasının kredibilitesi açısından yararlı olmadığını söyledi.

Baylan, şubat ayı enflasyon verileri ile makro ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. Şubat ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,71 arttığını belirten Baylan, yıllık enflasyon oranlarının önümüzdeki dönemde izleyeceği seyirde, önemli ölçüde gıda fiyatlarındaki seyrin ve geçtiğimiz ay yaşanan kur türbülansının belirleyici olacağını vurguladı.

Baylan, kurun etkisi ile mart ayı aylık enflasyon rakamının bir miktar daha yüksek gelebileceğinin beklendiğini kaydetti. Ekonominin en sıcak gündem maddelerinden olan ‘faiz’ ile ilgili görüşlerini de paylaşan Baylan; faiz indirimi ile ilgili tartışmaların, gerek politikaların koordinasyonu, gerekse kurumların ve para politikasının kredibilitesi açısından yararlı olmadığına dikkat çekti. Baylan, şunları kaydetti:

"Döviz kurundaki yükselişin ihracatı olumlu etkilemesi beklense de mevcut pazardaki kriz ve jeopolitik riskler ile Euro alanındaki iştahsızlığın, Euro’nun dolar karşısında değer kaybı ile birlikte ihracat rakamlarını etkilediğini görüyoruz. İhracat rakamlarında bu ay görülen düşüşün son çeyreğe kadar benzer şekilde devam edebileceğini tahmin ediyoruz. Cari açıkta gözlenen iyileşmenin, büyüme performansımızı da azalttığı gerçeği, Türkiye ekonomisinin temel sorunu olarak karşımızda duruyor. Dış açık kısıtı altında büyüme performansının sürdürülebilir olmayacağı herkes tarafından kabul edilen bir gerçek. BUSİAD olarak, daha önce dile getirdiğimiz gibi ekonomimiz için gerekli olan büyüme performansını sağlamak için belirsizliklerin azaltılmasını, yatırım ortamının iyileştirilmesini ve yapısal reformlara odaklanılması gerekliliğini vurgulamak istiyoruz."