Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, ekonomik veriler ve özellikle AB pazarında gözlenen daralmanın etkisiyle, net ihracatın büyümeye katkısının azalmayı sürdüreceğini söyledi.

Nisan ayı enflasyon verileri ile makro ekonomideki gelişmeleri değerlendiren Baylan, Nisan 2015’te tüketici fiyatlarının yüzde 1,63 düzeyinde arttığını, yıllık enflasyon oranının yüzde 7,91 düzeyine yükseldiğini hatırlattı.

Baylan, şu değerlendirmede bulundu: “Yıllık enflasyon oranının Nisan ayında yükselmesinde, gıda ve alkolsüz içecekler grubu ile giyim ve ayakkabı grubu fiyatlarının yanında döviz kurundaki değişimlerin etkisini hissettirmeye başladığı görülmektedir. Enflasyon oranının beklentilerin önemli ölçüde üzerinde gerçekleşmesiyle, yılsonu enflasyonunun hedefin üzerinde kalacağına işaret etmektedir.”

“TCMB, 2015 yılı ikinci Enflasyon Raporu’nda, Ocak ayında yüzde 5,5 olarak verdiği yılsonu enflasyon tahminini 1,3 puan yukarı güncelleyerek yüzde 6,8 düzeyine yükseltmiştir.” diyen Baylan, şöyle devam etti: “Tahminlerdeki yükselme ve beklentilerin üzerinde gelen Nisan ayı enflasyonu, para politikası açısından sıkılaştırıcı yönde bir davranışı gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda, önümüzdeki süreçte kur kaynaklı enflasyon baskılarının artabileceği ve FED’in faiz artırım süreci düşünüldüğünde, faiz oranlarının yükselmesi gereği ortaya çıkabilecektir. Dış ticaret açısından da, mevcut veriler ve özellikle AB pazarında gözlenen daralma, net ihracatın büyümeye katkısının azalmayı sürdüreceğine işaret etmektedir. İthalat hacmindeki daralmaya rağmen ihracatta yaşanan önemli düşüşün, petrol fiyatlarındaki düşük seyrin cari açık üzerindeki olumlu etkisini sınırlayıcı bir rol oynaması mümkün gözükmektedir.”