Türkiye’de görev yapan 68 ülkenin büyükelçi ve konsolos düzeyindeki temsilcileri, Trabzon’un tarihi ve turistik yerlerini kapsayan 3 günlük gezi için şehre geldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından organize edilen programlarına dün başlayan heyet için bir toplantı düzenlendi.

Novotel’de gerçekleştirilen toplantıya Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Milletvekili A. Sula Köseoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükeşi, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ile büyükelçiler, kamu ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile yerel yöneticiler katıldı. Vali Öz, burada yaptığı konuşmada, Trabzon’un zengin tarihi ve kültürel geçmişinden bahsetti. Trabzon’un, Doğu-Batı, Kuzey- Güney eksenindeki gelişmiş ve az gelişmiş ülkeler arasında önemli bir köprü ve kesişme noktası olduğunu ifade eden Öz, “Tarihi İpekyolu’nda olduğu gibi bugün de Kafkaslar, Uzakdoğu, Avrupa ve Ortadoğu pazarının hem havayolu, hem karayolu, hem de denizyoluyla ve inşallah en kısa zamanda tamamlanacak olan demiryolu ağıyla da önemli bir kesişme noktası olmaktadır. Ticaret, tarım, hizmet ve sanayi de dengeli bir yapı var. Son yıllarda turizmin de gelişmesiyle hizmet sektöründeki payımız giderek artıyor.” dedi.

İlin yıllık ihracatının 1 milyar 300 milyonlarda olduğunu anlatan Vali Öz, organize sanayi bölgeleri ve diğer sanayi altyapılarıyla, bölgeye ve komşu ülkelere hitap eden bir sanayi altyapısının giderek gelişmekte olduğunu kaydetti. Trabzon’un turizmde yeni bir rota haline geldiğine işaret eden Öz, “Ziyaretçi sayımız 3 milyonu bulmuş, bunun 1 milyonunu yapancı misafirler oluşturmaktadır. Trabzon önümüzdeki süreçte turizmin merkezi olmaya adaydır. Bunu geliştirmek için çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor.” ifadelerini kullandı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de misafirlerine Trabzon’un tarihi ve turistik zenginliklerini gösterdiklerini belirtti. Bu birlikteliklerin karşılıklı kazan kazan ilişkisiyle ülkeler arasında kazanca dönüşeceğine inandığını söyleyen Büşükekşi, büyükelçi ve konsoloslardan Türkiye’ye daha fazla doğrudan yatırım yapmaları çağrısında bulundu.