İzmir’in Karşıyaka Belediyesi, cam atıkların geri dönüşüme kazandırılması için başlattığı seferberliğe vatandaşların katılımını kolaylaştıracak bir mobil uygulamayı hizmete sundu. Android işletim sistemli akıllı cep telefonlarına veya tablet bilgisayarlara "camkumbarasi" uygulamasını indiren vatandaşlar, bulundukları noktaya en yakın kumbaralara harita üzerinden yönlendirilecek. Ayrıca Karşıyakalılar, cam kumbaralara ilişkin talep, şikayet ve önerilerini de iletebilecek. Mobil uygulama, kısa sürede IOS işletim sisteminde de kullanılmaya hazır hale getirilecek.

Belediye, geçen haziran ayında ÇEVKO ve Anadolu Cam ile imzaladığı protokolle hayata geçirdiği seferberlik kapsamında, ilçe genelindeki cam kumbaralarının sayısını 150’den 250’ye çıkardı. Böylece vatandaşlar, cam toplama araçlarının girebileceği güzergahlar boyunca, azami 200 metre aralıklarla bu kumbaralara ulaşabilme imkanına kavuştu. Karşıyaka Belediyesi, başlattığı seferberlikle birlikte cam ambalaj atıklarının çöpe atılmasını yasaklamak ve buna uymayanlara Kabahatler Kanunu’na göre cezai işlem uygulamak üzere Türkiye’de ilk kez meclis kararı da almıştı.

Karşıyakalılara cam atıkları çöp yerine kumbaralara atmaları için çağrıda bulunan Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Yüzde 100 geri dönüşebilen tek madde olan cam, artık Karşıyaka’da çöpe değil, cam kumbaralarına atılacak. Biz belediye olarak üzerimize düşeni yaparken vatandaşlarımızdan da çalışmalarımıza destek olmalarını ve sahip çıkmalarını bekliyoruz.” dedi.