Türk-Japon ortaklığıyla Çankırı Tüney Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi’nde kurularak üretime geçen Sumitomo Rubber AKO lastik fabrikası, DUNLOP ve FALKEN markalarını üretecek.

Sumitomo Rubber AKO Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Norifumi Fujimato’nun daveti üzerine fabrikaya giden basın mensuplarına üretilen lastikler ve fabrika çalışmaları hakkında detaylı bilgi verildi. Şirket olarak Çankırı'nın, Anadolu'nun ve Türkiye'nin gelişmesine katkı sağlamak arzusunda olduklarının altını çizen Fujimato, “Medya ile yürümek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

HEDEF GÜNLÜK 30 BİN LASTİK

Lastik üretimi hakkında detaylı bilgi ise İdari İşler Müdürü Key Takeda tarafından Türkçe verildi. Sumitomo Rubber firmasının 1909 yılında Japonya’da kurulduğunu, halen dünya üzerinde 12 lastik fabrikası bulunduğunun altını çizen Takeda, Sumitomo Grup bünyesinde 10. lastik fabrikasının 2013 yılında Çankırı’da kurulduğunu, Haziran 2015 tarihinden itibaren üretime başlandığını, 2015 yılı sonuna kadar günlük 4 bin adet, 2019 yılı sonuna kadar günlük 30 bin adet lastik üretmeyi hedeflediklerini söyledi.

DUNLOP ve FALKEN markası adı altında 2 marka lastik üreteceklerini vurgulayan Takeda, “Düşük tüketim sağlayan lastikler, kış lastikleri, run-flat lastikleri gibi ürünleri gelişmiş teknolojiyi kullanarak DUNLOP veya FALKEN markası altında geliştirmekte. Run-flat lastikler tamamen patlaması durumunda bile saatte 80 km hız ile 80 km mesafeyi katedebilecek lastiktir. Sürüş anında sunduğu güvenliğe ek olarak, yedek lastiği gereksiz kılarak kaynak korumaya da katkısı vardır.” diye konuştu.

“Falken markası 1983 yılında oluşturulmuştur” diyen Takeda, sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa pazarında rağbet gören yüksek yeteneğe ve kaliteye sahip ürün listesini düzenleyip, kalite kriterleri yüksek ve sıkı olan Avrupa araba üreticilerinin yeni araçlarında kullanımına yönelik lastik alımlarında, Avrupa’nın en büyük araba federasyonu ADAC’da (Alman Araba Federasyonu) yüksek performans değerleri gibi, sağlam başarılar elde ettik.”

2 BİN İŞÇİ İSTİHDAM EDİLECEK

Takeda, dünyada bulunan en hızlı hesap gücüne sahip olan ‘K bilgisayarı’ ve dünyanın en yüksek performansına sahip senkrotron ışınımının ortaya çıkmasını sağlayan büyük senkrotron ışınımı tesisi olan Spring-8’i kullanarak, moleküler seviyeye kadar analiz yapıp lastiğin etkinliğini en üst seviyeye çıkardıklarını ifade etti.

Japonya kaynaklı, büyük ölçekte bir fabrikanın ilk kez İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Çankırı’da kurulduğunu belirten Takeda, 2019 yılı sonu itibari ile fabrikada 2 bin işçinin istihdam edileceğini, Çankırı’dan işe alım sayısının artırılacağını, son dönemlerde çalışanların yüzde 80’inin Çankırılı olduğunu, dışarıdan gelenlerin Çankırı’da ev bulmakta zorlandıklarını vurguladı.

YÜZDE 80’İ İHRAÇ EDİLECEK

Takeda, üretilen lastiklerin yüzde 10’unun Türkiye piyasasına, yüzde 10’unun OECD ülkelerine, yüzde 80’inin ise Avrupa, Rusya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine ihraç edileceğini belirtti. Takeda, lastik üretimini başından sonuna kadar slayt eşliğinde anlattı.

ÇEVREYE ETKİSİ OLMAYACAK

Takeda’nın tanıtımının ardından basın mensupları fabrika sahasına hakim bir tepeye çıkartılarak kuş bakışı anlatıldı. Fabrika Müdürü Yojiro Miki basın mensuplarına fabrika yerleşim alanı hakkında bilgi sunarken, mevcut alanda bulunan binalarda yapılan çalışmaları tek tek anlattı, 2019 yılı sonuna kadar gerçekleştirilecek yatırımlardan bahsetti. Miki, fabrikanın çevreye herhangi bir olumsuz etkisi olmayacağını, atıkların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan sertifikalı arıtma firmalarına verilerek imha edildiğini söyledi.