Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kastamonu Bölge Müdür Vekili Sevgi Altınbaş, Çankırı’da 2014 yılında bin 502 işletmede 58 bin 40 arı kovanı ile 799 bin 455 ton bal üretimi yapıldığını bildirdi. Altınbaş, Çankırının bu üretimle 81 il içerisinde 32. sırada yer aldığını ifade etti.

TÜİK Başkanlığı'nca açıklanan 'Hayvansal Üretim İstatistikleri 2014' sonuçlarına dayanılarak hazırlanan Çankırı'da arıcılık hakkında TÜİK Kastamonu Bölge Müdür Vekili Sevgi Altınbaş tarafından basına bilgilendirme yapıldı. Altınbaş, "Çankırı’da 2014 yılında bin 502 işletmede 58 bin 40 arı kovanı ile 799 bin 455 ton bal üretimi yapılmış ve Çankırı 81 il içerisinde 32. sırada yerini almıştır. 2014 yılı itibarıyla kovan başına 13,8 kilogram bal üretilmiştir. Bu rakam 14,5 kilogram olan Türkiye ortalamasının altındadır. 2010-2014 yılları arasında Çankırı’da üretilmiş toplam bal miktarına bakıldığında; üretimin yıllar içerisinde 352 ile 799 ton arasında seyrettiği görülmektedir. En fazla bal, 799 bin 455 ton ile 2014 yılında üretilirken, en düşük üretim 214 bin 713 ton ile 2012 yılında gerçekleştirilmiştir." dedi.

Arıcılıkta üretilen ürünlerden bir diğeri olan balmumu hakkında da bilgilendirme yapan Altınbaş, "2010 yılında 13,8 ton üretilirken, bu miktar yıllar içerisinde artarak 2014 yılında 27,3 tona çıkmıştır. Çankırı üretilen balmumu miktarına göre 2014 yılında 81 il içerisinde 42. sıradadır." ifadelerine yer verildi.