Karadeniz Bölgesi’nin önemli ürünlerinden ve geçim kaynaklarından biri olan fındıkta hasat dönemi başladı. İşçiler sıcak hava altında fındık topluyor.

Samsun’un Salıpazarı, Ayvacık ve Terme ilçeleri ile Trabzon’un bazı bölgelerinde kısmi olarak fındık hasadı 8 Ağustos’tan sonra başladı. Çarşamba’nın da aralarında bulunduğu ova bölgelerindeki fındığın hasadı ise 15 Ağustos'ta başladı. Samsun’un Çarşamba, Salıpazarı, Ayvacık ve Terme ilçelerinde fındık hasadı yapan çiftçiler ve işçiler, sıcak hava altında fındık toplamanın kendilerine bazen zorluk yaşattığını ifade ederek, bol su tüketerek çalıştıklarını ifade etti.

15 TL’DEN AŞAĞIYA FINDIK FİYATI YOK

Yeni sezondaki fındık hasadını değerlendiren Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney, “Erken olgunlaşan fındıkların 8 Ağustos gibi hasadı başlamıştı. Geçen ay sık yağmur aldık, yağmurun ardından fındık üzerine güneş de alınca bazı bölgelerin fındığı erken olgunlaştı. Bazı üreticilerimiz bunun farkında değillerdi. O yüzden erken toplamaya başlayanlar doğru yaptılar.” dedi.

Organik fındık hasadına ise 20 Ağustos'tan sonra başlanacağını anlatan Güney, "Dalları sallayarak toplayacağız. Bu yöntemde yüzde 80 fındık daldan kolayca iniyor ve dallara da zarar vermemiş oluyoruz.” dedi. Mevsimlik işçi yevmiyesine ve yeni sezonda fındığın kilogram fiyatına da değinen Güney, "Fındık toplayan mevsimlik işçilerin fiyatının 50 TL’den aşağıya olacağını tahmin etmiyorum. Üretici birliği olarak da yeni sezonda fındığın üreticiden alınırken kilogram başına 15 TL’den aşağısını tanımayacağız.” dedi.

Fındık konusunda uzun yıllardır tecrübesi bulunan eski Çarşamba Ziraat Başkanı, Karamustafalı Mahallesi Muhtarı İsmail Güngör de, fındık toplayan mevsimlik işçilerin fiyatının 50 TL’den aşağı olmadığını ifade ederek, Çarşamba, Ayvacık, Salıpazarı ile Terme ilçelerinde 15 Ağustos itibariyle hasatın başladığını bildirdi.