Çarşamba, Ayvacık ve Salıpazarı ilçeleri Kırsal Kalkınma ve Tarım Yatırımları Eylem Planı toplantısı Çarşamba Ticaret Borsası M. Rifat Hisarcıklıoğlu konferans salonunda gerçekleşti.

Toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız’ın yanı sıra Salıpazarı Kaymakamı İskender Çolak, Ayvacık Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Ayvacık Belediye Başkanı Mustafa Belur, Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, siyasi parti temsilcileri, tarım birlik yöneticileri ve üreticiler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, “Tarımın başkentine hoş geldiniz. Başkenti diyorum çünkü muazzam bir alt yapımız var, 890 bin dönüm ekilebilir Çarşamba Ovası’ndayız. Ovamızda üretim için iklim diğer unsurlar fazlasıyla var. Böyle geniş potansiyelli bir yerde en az 2 milyar dolarlık üretim kapasitesi ve ihracat kapasitesinin çıkması gerekiyor. İnşallah yaptığımız bu çalışmalar bir başlangıç olacak. Gıda Organize Sanayi Bölgesi ile alakalı olarak başvurularımızı yaptık ve bunun da hızlandırılması gerekiyor. Çarşamba’da üretilen ürünler için bu konu gerçekten büyük önem taşıyor.” şeklinde konuştu.

'SİZ SÖYLEYİN BİZ YAPALIM'

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya, yaptığı konuşmada “Özel İdareler kapandıktan sonra Büyükşehir Belediyemiz ilçelerimizde yol ve kanalizasyonlara da bakmaya başladı. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak Özel İdare’nin 5 yılda yaptığı yatırımdan daha fazlasını 1 sene içerisinde yaptık” dedi. Çarşamba’dan yola çıkıp Demirli’ye, Kızılot’a Durakbaşı’na, Karamustafalı’ya ve Hürriyet’e kadar sıcak asfalt yapabileceklerini hatırlatan Başkan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: "Ancak bu yaptığımız yol ürettiğimiz ürünün fiyatını arttırmaz. Biz belediye olarak tabii ki üzerimize düşen görevi yapacağız. Ancak bizim sizlerden istediğimiz tarımda neler yapabiliriz, ürünlerimizin değerini arttırmak için neler yapabiliriz? Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz? Bize bugün bunları söyleyin ki bizde planımızı programımızı yaparak sizlere destek olalım ve tarımda üretimi arttırabilelim ve ürünlerimizi ihraç edebilelim.”

'TARIMDA KALKINMAYI SAĞLAYALIM'

"Samsun’da iki tane önemli tarım alanımız var. Bunlar Bafra ve Çarşamba ovalarıdır.” diyen Samsun Valisi İbrahim Şahin ise şöyle konuştu: "Bugün de Çarşamba’da sizlerleyiz. Geçtiğimiz günlerde seçim atmosferinden çıktık. 7 Haziran’a kadar milletvekili adayları köylerde, ilçelerde ve ilde gezerek seçim çalışmalarını gerçekleştirdiler ve artık bunlar geride kaldı. Bizim iki ay önce başladığımız toplantılarımıza devam ederek Samsun’da tarım adına gelişmeleri sağlamamız gerekiyor. Burada sizin istekleriniz ve şikâyetleriniz bizim için büyük önem taşıyor. Ben sizlerden isteklerinizi çekinmeden dile getirmenizi istirham ediyorum ki bu şekilde eksikliklerimizi giderip tarımda kalkınmayı sağlayabilelim. Sizlerin Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile iş birliği içerisinde kurumun sağladığı olanaklardan mutlaka yararlanmanız gerekiyor. Bazı yerlerde bir damla su bulunmazken tarım yapılıyorsa, Çarşamba ilçemizde Yeşilırmak’ın aktığı bu ovada tarımın alası yapılır. Bu tür toplantıları ilimizin bütün ilçelerinde düzenleyeceğiz. Ben bu toplantının düzenlenmesini sağlayan başta Büyükşehir Belediye Başkanı'mız olmak üzere emeği geçen herkese ve katılımınızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum.’’

Konuşmalarının ardından Çarşamba, Ayvacık ve Salıpazarı ilçelerinin kırsal kalkınma potansiyelleri ile tarım ve hayvancılığının geliştirilmesine yönelik toplantıya katılan katılımcılar ile Vali İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Çarşamba Kaymakam Caner Yıldız arasında fikir alışverişinde bulunuldu.