ANKARA (AA) - ZEYNEP AKYIL - Genç kadın girişimci Serap Kök, KOSGEB teşviğiyle şirket kurarak erkek egemen çelik konstrüksiyon sektöründe kadın patron oldu.

Yurt içi ve yurt dışında çelik konstrüksiyon alanında bir çok başarılı projeye imza atan 35 yaşındaki Kök, yeni Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde bazı binaların çelik çatı konstrüksiyonu ile bir kısım korkuluk imalatı işini de yaptı.

 Eliz Enerji Savunma Sanayi Ltd. Şti. Genel Müdürü Kök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, radyo televizyon ve sinema bölümünden mezun olduktan sonra iş aradığını ve tesadüfen çelik konstrüksiyon alanında faaliyet gösteren bir firmanın iş hazırlama bölümüne girdiğini söyledi.

İş hayatına 23 yaşında başladığını ve çalışırken Ostim'de düzenlenen bazı iş geliştirme eğitimlerine ve kümelenme projelerine katıldığını belirten Kök, "Kendimi geliştirmek için çok çalıştım, bu işin mutfağını da öğrenmek istedim, çizdiğim teknik resimleri atölyede imal ederken gerektiğinde demir de kestim, kaynak da yaptım'' şeklinde konuştu.

Daha sonra kadın girişimcilik kursuna katıldığını ve KOSGEB teşviği alarak limited şirket kurduğunu anlatan Kök, ''Üniversitedeyken hep şirket kurmayı hayal ederdim, hatta bir defterime '35 yaşında mutlaka bir iş kuracağım' şeklinde not yazmıştım, hayallerim 33 yaşımda gerçek oldu" dedi.

-Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın çeliklerinde kadın eli

Türkiye'nin bir çok ilinde imalat, montaj, tasarım işleri, enerjiyle ilgili çeşitli projeler, AR-GE çalışmaları yaptıklarını ifade eden Kök, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bulunduğu yeni yerleşkede de bazı binaların çatılarında çelik konstrüksiyon işleri ile korkuluk imalatı yaptıklarını söyledi.

Şirketin Afganistan, Sırbistan, İran, Irak, Fransa, Norveç ve Venezüela'da çelik konstrüksiyon alanlarında da hizmet verdiğine dikkati çeken Kök, yakın zamanda yurt dışında da şube açmayı planladıklarını belirtti.

-"Kadınlar isterse erkek işlerinde de başarılı olabilir"

Kadınların iş hayatının bir çok alanında başarılı olabileceğini vurgulayan Kök, 8 Mart  Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla da şu mesajları verdi:

"Kadınlar istedikleri takdirde her alanda başarılı olabilirler, istedikleri her işi yapabilirler, yeter ki istesinler. Hayal edip istemek, ne istediğini bilmek çok önemli. İşsiz olan kadınlar evde otururken bile kendilerini geliştirebilirler. İnternet üzerinden yeni bilgiler edinip, dil öğrenebilirler. Bunun yanı sıra KOSGEB teşviklerinden de yararlanabilirler. Emek ve çaba verdikleri sürece, başarılı olmayacakları hiç bir alan yok. Kadınlardan sadece öğretmen, hemşire ya da terzi olunmadığının bilinmesi lazım. İstedikleri takdirde daha çok erkeklerin yaptıkları işlerde de başarılı olabilirler."

-"Kadın kaynakçı yetiştirmek istedik, kimse başvurmadı"

Yurt dışında bir çok kadının kaynakçı, tornacı, sıvacı, boyacı olarak çalıştığına dikkati çeken Kök, ancak Türkiye'de bu meslek gruplarına kadınların rağbet göstermediğini söyledi.

Türkiye'de kadınların bu gibi meslekleri erkek işi olarak gördüğünü anlatan Kök, "Şirket olarak kadın kaynakçı yetiştirmek adına kadro açtık. İŞKUR aracılığıyla 3 kez duyuruda bulunduk ama herhangi bir başvuru yapılmadı" diye konuştu.